Web de

Joaquim Amat-Piniella

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

"foren els ulls terriblement cansats de l'Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l'infern nazi". (Montserrat Roig)

Imatges

Amat-sin-titulo-3Any 1923. Primera comunió d'Amat-Piniella. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

 

Amat-sin-titulo-1Any 1928. Amat amb la seva mare. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

Amat-foto-22-arxiu-s-selga-Any 1928. Imatge de Joaquim Amat-Piniella. (Col·lecció Simeó Selga)

 

Amat-sin-titulo-27-3-1928. Amat participant en uns jocs esportius organitzats per l'Institut Lluís de Peguera. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

 

Amat-foto-12-arxiu-s-selga-8-5-1928. Una imatge de poca qualitat, però de gran interès, ja que hi trobem grans amics d'Amat-Piniella: Josep Bailina, Simeó Selga, Jaume Herms, etc. Aquest és el grup de l'Institut Lluís de Peguera de Manresa del curs escolar 1927-1928. Amat és el quart començant per l'esquerra, a la darrera fila. (Col·lecció Simeó Selga)

 

Amat-foto-13-arxiu-s-selga-8-5-1928. Companys del grup de l'Institut Lluís de Peguera. Amat-Piniella és el que es troba més a la dreta, amb la gorra posada. (Col·lecció Simeó Selga)

 

Amat-foto-15-arxiu-s-selga-Institut Lluís de Peguera de Manresa. Classe de divulgació de fisiologia i anatomia humanes. Amat-Piniella és l'alumne que porta ulleres que està més a prop del centre de la imatge. (Col·lecció Simeó Selga)
Amat-foto-17-arxiu-s-selga-Alumnes del Lluís de Peguera asseguts a les cadires de la plaça de l'Institut. Amat-Piniella és cinquè començant per la dreta. (Col·lecció Siméo Selga)

Amat-foto-28-arxiu-s-selga-27-12-1929. Avinyó. Amat-Piniella, a la dreta, amb un grup d'amics. (Col·lecció Simeó Selga)

 

Amat-sin-titulo-4Any 1932. Amat-Piniella, a la dreta, al passeig de Pere III de Manresa. Al seu costat, Jaume Miravitlles ("Met"), que durant la guerra exerciria el càrrec de Comissari de Propaganda de la Generalitat. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

 

 

Amat-sin-titulo-5Any 1932. Amat-Piniella, a la dreta de la imatge. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

 

Amat-sin-titulo-6Any 1934. Fotografia de carnet. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

 

Amat-dsc03242Amat-Caricatura-de-Prat12/10/1934:  A la dreta, caricatura de Joaquim Amat-Piniella feta per l'escriptor manresà Vicenç Prat i Brunet (que havia estat regidor de l'Ajuntament de Manresa). A l'esquerra, caricatura de Vicenç Prat feta per Amat-Piniella. Tots dos eren tancats a la presó de Manresa pels fets del Sis d'Octubre. Imatges inèdites. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

 

Imatge-amat-novaJoaquim Amat-Piniella el 1935. (Arxiu Comarcal del Bages)
Amat-sin-titulo-39Any 1937. Joaquim Amat-Piniella -que havia estudiat a l'Escola Popular de Guerra de Catalunya-, amb el seu flamant uniforme de tinent d'artilleria de la 4ª bateria de canons 7,5 de la 80 Brigada Mixta de la 29ª Divisió. L'envià a Maria Llaveries amb el següent comentari escrit al revers: "endevines què porto a la solapa?". (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

Amat-sin-titulo-31-1937Any 1937. Amat-Piniella -segon per la dreta- a València durant un permís. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

 

Amat-sin-titulo-7Any 1938. Fotografia de carnet. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

 

Amat-sin-titulo-41-193827/6/1938. Amat, a la casa d'uns veïns, a Llevant. D'esquerra a dreta: Gómez, Camacho, Fernando, Fabregat, Amat i Garrigo. Al revers consta el nom de Llevant com a lloc on fou feta la foto. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

 

Amat-sin-titulo-40-19382/7/1938. Amat (ajagut, a l'esquerra). Al darrere de la foto hi escrigué: "Èmuls de Gandhi. Aquesta era la meva xavola". (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)
 

 

Amat-sin-titulo-26Febrer de 1940. D'esquerra a dreta: Josep Arnal, Ferran Planes, Pere Vives i Joaquim Amat, com a integrants d'una Companyia de Treballadors Estrangers, al Loira. Arnal, Vives i Amat poc temps després serien deportats a Mauthausen, on Pere Vives trobaria la mort. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)
Amat-sin-titulo-25-1940Febrer de 1940. Els mateixos que a l'anterior imatge. D'esquerra a dreta: Pere Vives, Joaquim Amat, Ferran Planes i Josep Arnal. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

Amat-sin-titulo-27-1945Amat-sin-titulo-8Joaquim Amat-Piniella l'any 1945, poc després de sortir de Mauthausen. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

Amat-sin-titulo-34-1938Any 1945: Joaquim Amat amb una colla d'amics a Sent Antonin (sud-oest de França). (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

Amat-casament-rosa-cuito24/2/1947: D'esquerra a dreta: Josep Cuitó, Concepció Piniella (mare de Joaquim Amat-Piniella), Maria Llaveries i Joaquim Amat, en el casament de Rosa Cuitó Amat, filla d'Anna Amat-Piniella. Imatge inèdita. (Col·lecció familiar Marcel Amat)

 

 

Amat-casament-rosa-cuito124/2/1947: Maria Llaveries i Joaquim Amat-Piniella, en el casament de la seva neboda, Rosa Cuitó Amat. Imatge inèdita. (Col·lecció familiar Marcel Amat)

Amat-sin-titulo-9Any 1948. Amat-Piniella amb la seva muller, Maria Llaveries, que moriria l'any següent. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)
Amat-foto-52-arxiu-s-selga-Any 1952. Celebració, al Casino de Manresa, del 25è aniversari de l'Institut Lluís de Peguera. D'esquerra a dreta: J. Hurtado Sanchís, Àngel Carbonés Ferrer, Jacint Rosal Argullol (director de l'Institut), Josefina Oliveras Ferrer, Simeó Selga Ubach, Joaquim Amat-Piniella i Jaume Herms Mateu. (Col·lecció Simeó Selga)
Amat-avia-contxita-santandePrimeries dels anys 50. Concepció Piniella i Blanqué, mare de Joaquim i Rosa Amat-Piniella, pintant a Santander, a casa de la seva filla Rosa (al fons, a l'esquerra). Concepció Piniella va morir l'any 1953. Imatge inèdita. (Col·leció familiar Marcel Amat)
Amat-sin-titulo-10Any 1955. Amat-Piniella al despatx de l'empresa on treballava. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)
Amat-sin-titulo-11Any 1955. Amat-Piniella al despatx de l'empresa on treballava. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)
Amat-sin-titulo-13Any 1955. Amat-Piniella al seu escriptori. (Arxiu Històric Comarcal de Manresa)
Amat-sin-titulo-12Any 1958. Amat, a les oficines de l'empresa. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)
Amat-sin-titulo-18Any 1961. Amat-Piniella al balcó de casa seva. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)
Amat-sin-titulo-21Any 1965. Imatge de Joaquim Amat-Piniella. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)
Amat-sin-titulo-19Amat-sin-titulo-20Any 1965. Amat-Piniella a París, durant la celebració del Congrés de la FEDIP (Federación Española de Deportados e Internados Políticos). (Arxiu Històric Comarcal de Manresa). (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

 

Amat-sin-titulo-29-1970Maig de 1970. Amat viatjant a Mauthausen, per commemorar el 25è aniversari de l'alliberament del camp. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)
Amat-sin-titulo-32-1970Maig de 1970: Amat-Piniella -primer per la dreta-, al camp de concentració de Gusen. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)
100 21 35-5-1978. Els manresans Joaquim Amat-Piniella i Jacint Carrió, supervivents de Mauthausen, en una fotografia publicada al diari “El Correo Catalán”. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

Amat-amat-i-bailinaJoaquim Amat-Piniella (a la dreta), amb el seu vell amic de Santpedor Josep Bailina Sivila. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

 

 

Amat-sin-titulo-17Imatge de Joaquim Amat-Piniella. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)
Amat-sin-titulo-22Lliurament dels premis del certamen literari de la Cooperativa l'Amistat. Amat-Piniella formava part del jurat. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)
Amat-sin-titulo-14 Amat-sin-titulo-28-1966
Amat-sin-titulo-33-1958

Amat-sin-titulo-35

Altres imatges de Joaquim Amat-Piniella. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

Amat-ap10-1950-amat-i-el-seAmat-sin-titulo-30Amat-sin-titulo-37Amat-sin-titulo-36

Diverses imatges d'Amat-Piniella amb el seu fill Marcel. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)

Amat-amat527Fotografia del carnet d'identitat de Joaquim Amat-Piniella, expedit el 3 d'abril de 1974, quatre mesos justos abans de la seva mort. Aquesta imatge -que no s'havia publicat mai fins ara- és segurament una de les darreres -si no la darrera- de l'escriptor manresà. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Joaquim Amat-Piniella)