Web de

Joaquim Amat-Piniella

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

"foren els ulls terriblement cansats de l'Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l'infern nazi". (Montserrat Roig)

Ja són prop de cinquanta les opinions rebudes sobre la novel·la "K.L. Reich", d'Amat-Piniella

Dades: 
06/05/2013

"A la 'nova Europa' forjada amb sang innocent, devastacions i misèria, els espanyols antifranquistes no tenien altra plaça que la d'un pot de cendres... " És un fragment de la introducció de K.L. Reich que el mateix Amat-Piniella ja no va presentar a censura. Són paraules dignes de recordar ara que fa 68 anys que Amat-Piniella fou alliberat del camp nazi d’Ebensee. L’alliberament d’Ebensee va ser el 6 de maig. El de Mauthausen, el dia abans. 
 

Al web dedicat a Joaquim Amat-Piniella podeu trobar nombrosos documents, imatges i àudios de gran interès històric sobre l’escriptor manresà. També –i des de fa unes setmanes- l’àudio inèdit de l’entrevista de Montserrat Roig a Joaquim Amat-Piniella (acompanyat de la corresponent transcripció) i l’àudio d’una conferència de Montserrat Roig sobre l’escriptor manresà, poc després de la seva mort.
 

Amb motiu del centenari del naixement d’Amat-Piniella, el web va demanar a diferents personalitats l’opinió sobre K.L Reich. Fa poc, tal com vam informar, vam publicar una trentena d’opinions. Ara en recollim una quinzena més. Els seus autors són: Jordi Palou-Loverdos -director del Memorial Democràtic de la Generalitat-, els historiadors Agustí Alcoberro -director del Museu d’Història de Catalunya- i Ramon Salvadó, els escriptors Maria Barbal, Ferran-Ramon Cortés, Miquel Desclot, Agustí Pons, Joan Safont i Oriol Izquierdo -exdirector de la Institució de les Lletres Catalanes-, i altres personalitats del món de la cultura i la ciència: Assumpta Bailac -gerent de Biblioteques de Barcelona-, Pere-Joan Cardona -investigador biomèdic-, el metge Pere Culell, Ignasi Perramon -exregidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa-, l'actor Ivan Padilla i el fotoperiodista Joan-Esteve Guillaumet.
 

Aquí teniu els diferents enllaços:

Web de Joaquim Amat-Piniella

Àudio de l’entrevista de Montserrat Roig a Joaquim Amat-Piniella

Introducció a K.L. Reich, autocensurada per Joaquim Amat-Piniella

Opinions sobre K.L. Reich demanades amb motiu del centenari