Web de

Joaquim Amat-Piniella

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

"foren els ulls terriblement cansats de l'Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l'infern nazi". (Montserrat Roig)

L´Amat-Piniella premiarà Garrabou, Pons o Folch en un acte poètic obert al públic

Dades: 
10/01/2008
 
Regió7.cat

Toni Mata i Riu (Manresa)

Les novel·les Contra el silenci (Edicions de l'Albí), de Ramon Folch i Camarasa, i Confessió general (Proa), de Joan Garrabou, i el llibre de memòries Temps indòcils (Angle Editorial), d'Agustí Pons, són les tres obres finalistes del Premi Joaquim Amat-Piniella de literatura, que convoquen l'Ajuntament de Manresa i Òmnium Cultural del Bages i enguany compleix la vuitena edició.

A diferència del curs passat, en que l'acte de lliurament del guardó va tenir lloc en el transcurs d'un sopar, s'ha volgut obrir la festa a la ciutadania i el guanyador es donarà a conèixer el dia 19 de febrer, a les 8 de la tarda, en un acte públic que inclourà una lectura poètica, a l'Auditori de la Fundació Caixa Manresa.

El Premi Amat-Piniella va canviar de rumb l'any passat i va deixar de ser un guardó d'obra inèdita per recompensar una novel·la, llibre de memories o dietari ja publicat, escrit en llengua catalana, i que se centri en algun moviment social contemporani. La primera obra vencedora segons aquest nou format va ser el febrer passat Terres de lloguer, d'Antoni Pladevall.

Una comissió formada per representants de les diferents parts implicades en l'organització fa un any s'hi van afegir el gremi de llibreters i la Biblioteca del Casino ha seleccionat les tres obres finalistes, i el jurat format pels escriptors Imma Monsó i Antoni Pladevall, la bibliotecària Montserrat Caus i els membres d'Òmnium Jordi Estrada i Llorenç Capdevila decidirà el vencedor, que serà obsequiat amb una escultura signada per l'artista manresà Ramon Oms.

Ramon Folch i Camarasa obrirà el torn de presentacions el dijous 24 de gener, i Agustí Pons el tancarà el dia 7 de febrer. La novel·la de Garrabou, escriptor mort el 2002, serà glosada per Joaquim Maluquer i Isidor Cònsul el dia 31 de gener. Els tres actes, que seran oberts a tothom, començaran a les 8 del vespre i tindran lloc a la llibreria Petit Parcir.

L'acte de lliurament del premi tindrà la presència de l'actor Pep Munné, que recitarà poemes escrits per Joaquim Amat-Piniella entre 1940 i 1946, durant l'exili francès i andorrà i l'estada en camps de concentració nazis. Munné tindrà l'acompanyament musical de Sílvia Comes.