Web de

Joaquim Amat-Piniella

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

"foren els ulls terriblement cansats de l'Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l'infern nazi". (Montserrat Roig)

L’escriptura d’Amat-Piniella, analitzada grafològicament per primera vegada

Dades: 
14/12/2015

La manresana Meritxell Carrasco Garcia acaba d’obtenir el Màster en Grafoanàlisi Europeu per la UAB amb una nota d'Excel·lent pel seu estudi de diversos escrits de Joaquim Amat-Piniella.

Meritxell Carrasco ha analitzat escrits d’Amat-Piniella anteriors a l’entrada al camp, les targes-postals que va escriure des del camp de concentració de Mauthausen (i que no podien sobrepassar els 25 mots) i textos posteriors a l’alliberament. És la primera vegada que es realitza un estudi grafoanalista sobre la seva obra.

El treball arriba a la conclusió que Amat-Piniella “era una persona positiva, emprenedora, entusiasta i amb iniciativa, una persona dinàmica i optimista.” També fa referència al seu caràcter empàtic, diplomàtic, extravertit, molt compromès amb la societat i gran defensor dels drets humans. Segons paraules de Meritxell Carrasco, “es podria dir que no només és un supervivent sinó que és un autèntic heroi que sap transmetre amb un punt artístic tota aquesta informació captada en primera persona, fent-nos oblidar que va ser una víctima per aconseguir veure'l com un dels millors escriptors”..

L’estudi de Meritxell Carrasco també inclou l'anàlisi del darrer escrit de la Carme Claramunt, primera presonera de Les Corts afusellada pel franquisme al Camp de la Bota. Per ella era important incloure-la malgrat només disposar d'una mostra ja que “les dones sempre són les grans oblidades de la història”.

Meritxell Carrasco afirma que “l'estudi va néixer amb la voluntat de realitzar una autòpsia psicològica dels autors de les cartes i ajudar a familiars de presoners i afusellats a conèixer no només què deien en els seus escrits sinó transmetre com eren, què sentien i què pensaven en aquells moments”.

Meritxell Carrasco és llicenciada en Dret i disposa de diferents Màsters i Postgraus entre els quals destaquen aquest darrer Màster en Grafoanàlisi Europeu (especialitat grafística, grafopatologia i grafologia forense), Màster en Mediació (especialitat familiar i en els àmbits del dret privat), Màster en Hisenda Local i Autonòmica i Postgrau en Ciències Polítiques i de l'Administració. Actualment compagina la seva feina de Secretària Interventora de l'Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola amb la seva empresa Carrasco Peritatges on és Pèrit Cal·lígraf Judicial i Grafoanalista Forense.