Web de

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

foren els ulls terriblement cansats de l’Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l’infern nazi“. (Montserrat Roig)

L’escriptor Josep Tomàs Cabot rememora l’incident de l’expulsió d’Amat-Piniella de Manresa

Dades: 14/05/2013

El web de Joaquim Amat-Piniella (www.memoria.cat/amat-piniella) ofereix des d’avui un vídeo d’uns cinc minuts de durada, enregistrat l’any 2005, en què l’escriptor manresà Josep Tomàs Cabot explica què recorda de l’incident de l’expulsió d’Amat-Piniella de Manresa, del qual ell mateix va ser testimoni, ja que va succeir instants després que Amat acabés de signar-li la dedicatòria del llibre El casino dels senyors. Precisament, aquest exemplar de la novel·la és un dels elements inèdits que es pot veure fins al 24 de juny a l’exposició Joaquim Amat-Piniella: escriure contra el silenci.
Josep Tomàs Cabot formava part de la redacció de la revista Bages, des de la qual es va convidar Joaquim Amat-Piniella a venir a signar els seus llibres a Manresa.

Segons Tomàs Cabot, en un moment determinat van irrompre “d’una manera bastant brusca” dues persones que es van adreçar a Amat-Piniella i li van dir, en castellà, que era un “rojo-separatista”, que allò era un “acto incivil”, que no tenia autorització i que se’n podia tornar, que a Manresa no el volien. Segons Tomàs Cabot, era “una forma brusca de dir-li que feia nosa”.
Joaquim Amat-Piniella es devia sentir enormement ferit per aquestes paraules, pronunciades a la seva Manresa natal, fins al punt que pràcticament ja no va tornar a posar els peus a la ciutat.
L’incident va tenir lloc el 2 de gener de 1960 a la plaça de Sant Domènec. Tomàs Cabot no coneixia ni sap quins individus van increpar Amat i el van fer fora, però diferents testimonis van assenyalar el falangista Fernando Pastor Campoy com el protagonista d’aquest episodi.
Aquí podeu veure el vídeo de Josep Tomàs Cabot

Buscar a tot memoria.cat

Joaquim Amat-Piniella