Web de

Joaquim Amat-Piniella

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

"foren els ulls terriblement cansats de l'Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l'infern nazi". (Montserrat Roig)

L'incident de l'expulsió de Joaquim Amat-Piniella de Manresa

El 2 de gener de 1960 Joaquim Amat-Piniella visita Manresa. Ha estat convidat a una mostra de llibres en català, a la plaça de Sant Domènec. De sobte, és durament increpat per un falangista local, Fernando Pastor Campoy. Profundament dolgut, Amat es veu forçat a tornar-se’n a Barcelona i pràcticament ja no tornaria a posar més els peus a Manresa.

Aquí es poden veure dos vídeos en què s’explica aquest incident:

 

Vídeo de Josep Maria Tomàs Cabot, testimoni dels fets (gravat el 26/9/2005)


Vídeo de dos dels organitzadors de la parada de llibres, Marcel·lí Llobet i Carles Llussà (gravat el 28/2/2006)

 

 

Amat-img 7395 Exemplar d'El casino dels senyors, dedicat i signat per Amat-Piniella a Josep Maria Tomàs Cabot, moments abans de l'incident que va comportar l'expulsió de Manresa. Tomàs Cabot ens ha facilitat el llibre. A la dedicatòria s'hi pot llegir “Al company de lletres Josep Mª Tomàs Cabot, amb estima i amistat nova i antiga. 2-1-60”) (Fotografia del llibre dedicat, tal com es podia veure a l'exposició “Joaquim Amat-Piniella: escriure contra el silenci”, any 2013)

Edició del diari franquista “Manresa”, del 2/1/1960, que parla de la parada de llibres en català i anuncia per a aquell vespre la visita de “don Ramon Folch y Camarasa, don Joaquín Casas y don José [sic] Amat y Piniella”.