Web de

Joaquim Amat-Piniella

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

"foren els ulls terriblement cansats de l'Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l'infern nazi". (Montserrat Roig)

Manresa homenatja Joaquim Amat-Piniella

Després de la mort d’Amat-Piniella i especialment després de la recuperació de l’Ajuntament democràtic, Manresa ha anat organitzant alguns actes d’homenatge a l’insigne manresà i l’Ajuntament ha dut a terme o ha donat suport a diverses iniciatives vinculades a la seva figura i obra. Heus-ne aquí la relació:

Conferències de Ferran Planes i Montserrat Roig (1974)

Carrer d'Amat-Piniella (1980)

Emotiu homenatge a Joaquim Amat-Piniella i als deportats als camps nazis (1985)

Àudios parcials de l’acte d’homenatge a Joaquim Amat-Piniella (10/5/1985)

Presentació de Les llunyanies. Poemes d'exili (1940-1946) (1999)

Convocatòria del Premi Joaquim Amat-Piniella (2000)

Organització de l'exposició “Joves i Republicans” (2001)

Edició del Catàleg del fons personal (2002)

Incorporació de Joaquim Amat-Piniella a la Galeria de Manresans Il·lustres (2004)Conferències de Ferran Planes i Montserrat Roig (1974)

* Tardor 1974: poc després de la seva mort –esdevinguda l’agost de 1974, encara en temps del general Franco-, la delegació comarcal d’Òmnium Cultural a Manresa organitza, en homenatge a Amat-Piniella, dues conferències a càrrec de Ferran Planes i Montserrat Roig sobre la seva figura. Ferran Planes va ser un gran amic d’Amat-Piniella i company seu al front de guerra, tant a Andalusia, durant la Guerra Civil, com durant la seva estada a França després de 1939. Així ho explica àmpliament al llibre El Desgavell, publicat el 1969. Per la seva banda, Montserrat Roig havia establert uns lligams molt sòlids amb Amat-Piniella i afirmava que gràcies a ell havia escrit la seva reconeguda obra Els catalans als camps nazis.

En aquest document sonor podeu escoltar la conferència de Montserrat Roig a Manresa


Carrer d’Amat-Piniella (1980)

* 1980: L’Ajuntament de Manresa dedica un carrer a Joaquim Amat-Piniella, atenent la proposta de la Comissió de Canvis de Noms de Carrers de la ciutat.

 

Emotiu homenatge a Joaquim Amat-Piniella i als deportats als camps nazis (1985)

10-5-1985: Amb motiu del 40è aniversari de l'alliberament dels camps nazis, se celebra al saló de plens de l'Ajuntament de Manresa un acte solemne d'homenatge a Joaquim Amat-Piniella i a tots els deportats. L'acte és promogut per ERC, PSUC i Nacionalistes d'Esquerra i compta amb el suport i la col·laboració de l'Ajuntament i de Cineclub Manresa.

L' acte -que resulta molt emotiu i que agrupa un públic nombrós- consisteix en una xerrada de Montserrat Roig i les intervencions de Jacint Carrió, supervivent manresà de Mauthausen i Gusen i amic d'Amat-Piniella; Joan Mestres, president de l'Amical de Mauthausen; Simeó Selga, diputat al parlament de Catalunya i íntim amic d'Amat-Piniella i l'alcalde de la ciutat, Joan Cornet. Presenta l'acte Josep Emili Puig en nom dels organitzadors. L'homenatge a Amat-Piniella també inclou (els dies 8 i 11 de maig) unes projeccions de pel·lícules i documentals referits als camps nazis.

 

Àudios parcials de l’acte d’homenatge a Joaquim Amat-Piniella (10/5/1985)

Intervenció de Josep Emili Puig (en nom dels organitzadors)

 

Intervenció de Jacint Carrió

 

Intervenció de Joan Mestres, president de l’Amical de Mauthausen

 

Intervenció de Simeó Selga

 

Intervenció de Montserrat Roig

 

 

IMATGES DEL FULL VOLANT D'HOMENATGE


IMATGES DE L’ACTE

Amat-l35

Intervenció del manresà Jacint Carrió, supervivent de Mauthausen. D'esquerra a dreta, Onofre Boqué, regidor de Cultura; Simeó Selga, amic íntim d'Amat-Piniella; Joan Cornet, alcalde de Manresa, i Jacint Carrió.

 

 

 

 

Amat-l36Montserrat Roig i Josep Emili Puig, representant de la comissió organitzadora de l'homenatge a Amat-Piniella.

 

 

 

 

 

Amat-l37Intervenció de Montserrat Roig.

 

 

 

 

 

Amat-l38Vista del saló de plens durant l'acte d'homenatge.

 

 

 

 

 

 

 
CRÒNIQUES SOBRE L'ACTE APAREGUDES AL PERIÒDIC "REGIÓ7"

Amat-1gAmat-2gReportatge publicat a "Regió7" el 4-5-1985, amb motiu del 40è aniversari de l’alliberament dels camps nazis i de l’homenatge a Amat-Piniella

 

 

 

 

 

 

Amat-3gInformació publicada a "Regió7" el 9-5-1985, sobre l’homenatge que es retia l’endemà a Joaquim Amat.

 

 

 

 

 

 

 

   
Amat-4gAmat-5gCrònica de l’homenatge dedicat a Joaquim Amat-Piniella, publicada a "Regió7" l’11 i el 13-5-1985.

 

 

 

 

 

 

 

Presentació de Les llunyanies. Poemes d’exili (1940-1946) (1999)

20-5-99: Es presenta al saló de sessions de l’Ajuntament el llibre Les llunyanies. Poemes de l'exili (1940-1946), de Joaquim Amat-Piniella, acte que es converteix en un sentit homenatge a l’escriptor manresà. (Més informació sobre aquesta notícia)

 

Convocatòria del Premi Joaquim Amat-Piniella (2000)

1-4-2000: Òmnium Cultural de Manresa, amb la col·laboració de l’Ajuntament de la ciutat i de la Fundació Caixa Manresa, institueix el Premi Joaquim Amat-Piniella de Novel·la Històrica centrat en els grans moviments socials contemporanis.

 

Organització de l’exposició “Joves i Republicans” (2001)

Març-abril de 2001: l’Ajuntament organitza l’exposició “Joves i Republicans. La República a Manresa (1931-1936)”, amb motiu del setantè aniversari de la República i com a reconeixement de la tasca aportada per diferents manresans destacats en el camp polític, social i intel·lectual d’aquella època. Un dels protagonistes de l’exposició és Joaquim Amat-Piniella. El muntatge mostra alguns dels documents pertanyents a Amat-Piniella, entre els quals la introducció inèdita de K.L. Reich. Poc abans, la família havia fet donació de la maleta d’Amat-Piniella a la ciutat de Manresa. La maleta contenia també, entre molta d’altra documentació, l’original íntegre de K.L. Reich.

 

Edició del Catàleg del fons personal (2002)

Juny de 2002: l’Ajuntament edita l'opuscle Catàleg del fons personal Joaquim Amat i Piniella, un inventari dels documents que contenia la maleta que la seva família va lliurar a la ciutat de Manresa.

 

Incorporació de Joaquim Amat-Piniella a la Galeria de Manresans Il·lustres (26-03-2004)

Malgrat els reconeixements públics que s’havien fet a Joaquim Amat-Piniella, per intentar cobrir mínimament el deute que la ciutat hi tenia contret, mancava l’homenatge més significatiu: que fos declarat “Manresà Il·lustre” i incorporar-lo així a la Galeria de Manresans Il·lustres de la ciutat.

El ple municipal del 17 de febrer de 2003 va aprovar aquest acord per unanimitat de les forces polítiques del consistori (vegeu l’
acord del ple de la Corporació). I, finalment,  el dia 26 de març de 2004, a 2/4 de 9 del vespre, al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa es va fer l’acte solemne de nomenar  Joaquim Amat-Piniella Manresà Il·lustre i de col·locar el seu retrat a la Galeria de Manresans Il·lustres.

Amb aquest acte la capital del Bages va començar de veritat a fer justícia a un dels seus fills més insignes i que més l’honora, un dels qui es va sentir més identificat amb la ciutat i un dels qui més va lluitar per la llibertat i la justícia social.

QUADRE DE JOAQUIM AMAT-PINIELLA,
OBRA DEL PINTOR MANRESA JOSEP BARÉS

Quadre.amat

IMATGES DE L'ACTE 

8-01La historiadora Rosa Toran pronunciant la conferència “Revelar la veritat, reparar el mal”. En primer terme, el retrat de Joaquim Amat.

 

 

 

 

12-0114-01

 

17-01Col·locació del retrat de Joaquim Amat-Piniella a la Galeria de Manresans Il·lustres, a càrrec del seu fill, Marcel Amat, i de l’alcalde de Manresa, Jordi Valls.

 

 

 

 

23-01

Oriol Amat, nét de Joaquim Amat-Piniella, intervé en representació de la família.

 

 

 

 

 

47-01El president del Parlament de Catalunya, Molt Hble. Sr. Ernest Benach, clou l’acte solemne.

 

 

 

 

 

Aquí podeu llegir el text de la intervenció de Rosa Toran

Vegeu la informació íntegra de la notícia, publicada a la versió impresa del periòdic "Regió 7":

Portada.optimitzadaNoticia-.optimitzadaEditorial.optimitzada