Web de

Joaquim Amat-Piniella

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

"foren els ulls terriblement cansats de l'Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l'infern nazi". (Montserrat Roig)

"Quien soy yo", farsa de J.L.Luca de Tena

“Amics del Teatre”

Joaquim Amat-Piniella
(“El Dia”, 29-2-1936)

 

Ahir nit, davant de la concurrència habitual, va tenir lloc la tercera sessió del curs dels «Amics del Teatre», amb la representació de l’obra «¿Quién soy yo?» del director i propietari de «A B C», Juan I. Luca de Tena.

És la història d’un polític que té un doble, amb el qual s’assembla com una gota d’aigua a una altra gota. Com que el polític té moltes ganes de treballar i les cerimònies oficials, els banquets i les recepcions no els deixen, lloga el doble per a fer aquests papers. Però resulta que el doble és més espavilat que el polític, i li pren l’estimada i el cabdillatge del partit. Un general que dóna un cop d’Estat, té cura de fer les delícies d’un sector de públic.

L’obra si bé pateix del convencionalisme inicial de l’existència de dos homes tan iguals, és força ben contexturada i literàriament conserva un cert to, encara que en alguns moments el diàleg ofereixi la buidor grandiloqüent tan grata als autors madrilenys.

El senyor Rafael Rivelles fa un gran paper en el seu doble personatge. La resta de la companyia el secunda mediocrement. La presentació, bona.

A.