Web de

Joaquim Amat-Piniella

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

"foren els ulls terriblement cansats de l'Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l'infern nazi". (Montserrat Roig)

Sol i entusiasme

Joaquim Amat-Piniella
("El Dia", 6-6-1931)

 

Un dia de festa, si és que veritablement estima el seu prestigi, s’ha de sentir fiblat per uns quants raigs de sol. Hèlius ha de donar als arbres una verdor característica, viva, daurada, ha d’estovar l’asfalt , ha de cremar pells... S’ha de deixar caure amb el seu pes embafador sobre el lent caminar de la gent endiumenjada, vestida amb olors de naftalina i arnes assassinades, i amb dues gotetes de cera sagristanesca, adquirida en la darrera processó; ha de pesar sobre aquella gent amb els peus enxarolats que grinyolen a cada passa, amb un capell descolorit pel llarg exercici de la seva acció protectora: sobre aquelles noies admirables que oculten llurs tresors sota un vestit folgat i llarg, que porten tota la sang rabiosa d’un brau occit, enganxada als llavis i que tenen els ulls enombrits per les malaltisses ratlles de la barra negra; sobre aquells xicots fantasmes, allargassats, amb unes marines sobre els cabells i entabanats per totes les idees estrafolàries del segle: sobre aquells automòbils que han aprofundit la seva veu fins a tornar-la majestàtica i carregada d’ensomnis.

Així ha de caure sobre la festa que celebrarem demà, i en ella acolorirà amb la seva vivesa l’enorme conjunt, personificació del gran entusiasme d’un poble lliure.

*****

Demà festa grossa! Molt grossa! Commemoració de l’Assemblea de les Bases de Manresa. Entusiasme desbordat, abassegador, irresistible. Crits, músiques, discurs amarats de patriotisme, de pinyols engrescadors, balls, multituds, pols, noies maques, autobusos, cotxes rinxolats de reflexes i daurats, corredisses, empentes, tot giravoltant, amuntegat, barrejat sota el crit amplíssim de Catalunya!!

Tot aquest conjunt impressionant tindrà un focus on convergiran tots els raigs de l’entusiasme. Aquest focus serà un home: Macià. Aquesta figura alta, esprimatxada, nerviosa, rostre arrugat i bru, mans seques, pèl blanc, que ocupa avui la presidència de la Generalitat de Catalunya. Aquest home ens presidirà, i és damunt la seva glòria on cauran tots els xàfecs d’aplaudiments, és damunt la seva mirada incisiva on pararan les d’una noia que voldria esser l’afortunada que li farà entrega d’un ram de flors, amb totes les cintes catalanes imaginables. Demà, serà una festa grossa, molt grossa...

J. Amat i Piniella