Correspondència inèdita 
de Lluís Companys, Pau
Casals i altres personalitats catalanes  
(Fons Jaume Creus i Ventura)

Altres cartes (9)

CARTES DE PERE FOIX A JAUME CREUS (2)

Pere Foix i Cases (Torà de Riubregós, 1893 – Barcelona, 1978) fou, a més d’escriptor, un destacat sindicalista. Durant la República col·laborà amb Esquerra Republicana de Catalunya. El 1939 s’exilià a Mèxic.

10/6/1933. Pere Foix demana a Jaume Creus si un contractista d’obres pot ajornar els pagaments que deu a la Casa de Caritat.

Vegeu-ne la transcripció.

12/5/1934. Felicitació de Pere Foix a Jaume Creus arran d’haver estat nomenat caporal del Sometent del Pla de Barcelona. Foix ressalta “les vostres dots d’intel·ligència, organització i honradesa”.

Vegeu-ne la transcripció.

CARTA DE MANUEL CARRASCO I FORMIGUERA

Carta sense data de Manuel Carrasco i Formiguera a Jaume Creus relativa a una factura.

Vegeu-ne la transcripció.

CARTES D’ENRIC I JOSEP DURAN (3)

 

Missives dels germans Enric i Josep Duran a Jaume Creus, escrites el 1935, quan aquest era a l’exili com a conseqüència dels Fets del Sis d’Octubre. Hi destaca el desig que pugui tornar aviat a “la nostra mai prou estimada i lloada Catalunya”. A la carta del 24/12/1935 podem llegir: “Les properes eleccions [del 16 de febrer de 1936] preveuent un triomf esclatant de les nostres esquerres, Catalunya plena sabrà retre homenatge als homes que es llençaren a defensar les seves llibertats”.

CARTA DE JOSEP CANUDAS

Com a data del document hi consta l’anotació “Maig 3”, sense especificar-ne l’any. L’aviador Josep Canudas escriu a “l’amic Creus” per demanar-li disculpes per no haver-se presentat a casa seva i n’explica els motius. L’epístola porta la capçalera de l’Aeròdrom Canudas, societat que Josep Canudas i Busquets -un dels principals propagadors de l’aviació a Catalunya- havia fundat el 1922.

Vegeu-ne la transcripció.

CARTA DE JAUME CREUS A VENTURA GASSOL

10/6/1936. Còpia d’una carta de Jaume Creus al conseller de Cultura de la Generalitat Ventura Gassol, en què li recomana una nena per a l’Escola de Bibliotecàries de Catalunya. Li assegura que  la persona recomanada “el dia de demà farà honor al seu càrrec i per tant el farà a la nostra Catalunya”.

SALUDA DE FRANCESC X. CASES I BRIZ (27/2/1933)

 

SALUDA DE JOSEP CARNER I RIBALTA (26/6/1936)