El míting de la Diada Nacional
del 1976 a Manresa

Premsa

     

9-9-1976: “ “La Diada de Catalunya” en Manresa”. Notícia del diari Gazeta de Manresa que comenta la distribució que l’Assemblea del Bages va fer d’uns fulls volants explicatius del significat històric de la Diada, així com dels diferents actes commemoratius organitzats a Manresa i comarca. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

 

     

9-9-1976: “Prohibido el mítin de mañana en “El Congost””. Nota apareguda a la Gazeta de Manresa que informa sobre la prohibició momentània del míting de l’Onze de Setembre si no es canvia la denominació de l’acte. Cal recordar que el lema inicial era “11 de Setembre, Diada Nacional de Catalunya”. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

 

     

11-9-1976: notícies aparegudes a la portada de la Gazeta de Manresa relacionades amb la celebració de l'Onze de Setembre. Per una banda, es dóna a conèixer l’autorització per a celebrar la Diada a Sant Boi de Llobregat i la commemoració de diferents actes -entre els quals el míting del Congost- a Manresa. Fins llavors, Catalunya pensava celebrar la Diada a la Ciutadella de Barcelona, però el governador civil ho va prohibir pel simbolisme del lloc. Finalment, es va optar per Sant Boi i les autoritats, com indicava aquesta notícia, ho van autoritzar. També Manresa va haver de canviar el lema inicial "11 de Setembre, Diada Nacional de Catalunya" per a poder fer el míting. Per altra banda, el diari anunciava l'aparició de pintades contràries a l'Onze de Setembre i partidàries del franquisme, pels carrers de Manresa. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

 

     

11-9-1976: “Se celebró la “Diada” de Catalunya en “El Congost””. Informació publicada per Gazeta de Manresa sobre el multitudinari acte de la Diada celebrat al pavelló del Congost de Manresa. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

 

   

14-9-1976: notícies aparegudes a la Gazeta de Manresa que donen informació del desenvolupament de la celebració de la Diada, tant en l’acte que va tenir lloc a Sant Boi de Llobregat, com en el míting del Congost celebrat el 10 de setembre de 1976 a Manresa. Al mateix temps, també es dóna a conèixer la detenció del callussenc Josep Badia, dirigent del Partit Carlí de Catalunya, després de sol·licitar un minut de silenci per Jesús María Zabala en el míting del Congost. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

 

     

14-9-1976: “El president del partit carlí, empresonat”. El diari Avui dóna a conèixer la detenció de Josep Badia i el seu internament a la presó Model de Barcelona en ser acusat d’injúries a les forces armades. El minut de silenci demanat per la mort de Jesús María Zabala en l’acte de la Diada al Congost de Manresa va ser el detonant de l’arrest. (Hemeroteca General de la Universitat Autònoma de Barcelona).

 

 

     

15-9-1976: “Josep Badia va quedar en llibertat provisional ahir”. Notícia del diari Avui de la llibertat de Josep Badia i declaracions del mateix Badia, després d’haver estat retingut 24 hores a la presó Model de Barcelona. L’acusat assegurava que després d’haver escoltat el seu discurs –en l’àudio del míting que aquest web dóna a conèixer- no havia proferit cap insult a la Guàrdia Civil. (Hemeroteca General de la Universitat Autònoma de Barcelona).

 

 

     

25/9/1976: informació apareguda al setmanari Canigó sobre el míting de la Diada, celebrat al pavelló del Congost. (Col·lecció Joaquim Aloy).