Les 28 fotografies de
Francesc Boix a Manresa

Procedència de les fotografies

Les 28 fotografies de Francesc Boix captades a Manresa procedeixen d’un fons propietat de la Comissió de la Dignitat que consta de 1.400 negatius de la Guerra Civil espanyola d’un gran valor documental, amb instantànies dels fronts d’Aragó, del Segre, de la Barcelona de la rereguarda, etc.

Com s’ha indicat, la Comissió de la Dignitat va adquirir aquest fons en una subhasta, però sense saber qui era l’autor de les imatges. La publicació d’una de les fotografies al diari “El Periódico”, en què apareixia un soldat i una noia, va ser vista per la família de la parella retratada, la qual tenia una còpia de la imatge però amb una anotació afegida que especificava que n’era l’autor Francesc Boix. D’aquesta manera, i per mitjà d’estudis grafològics posteriors, es va poder aclarir l’enigma de la paternitat del fons fotogràfic. La col·lecció també inclou fotografies del seu pare, Bartomeu Boix.

Francesc Boix es va endur aquest fons a l’exili, però al camp de refugiats d’Argelers se’n va perdre la pista.

Més de 70 anys després la Comissió de la Dignitat ha recuperat aquesta valuosa col·lecció, que està documentant i digitalitzant en col·laboració amb l’associació cultural Fotoconnexió, per tal de lliurar-la més endavant a l’Arxiu Nacional de Catalunya.