El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)

Camps de concentració. Documents

 

   

Febrer de 1939: requeriment del comandant militar de Manresa a l’alcalde de la ciutat per tal que li faciliti un local apropiat per instal·lar-hi un camp de concentració de presoners per al sergent Antonio Monreal, que compleix serveis en el cos de l’exèrcit d’Aragó. L’alcalde li respon favorablement. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

11/3/1939: notificació del cap accidental de la Guàrdia i Policia Urbana de Manresa al secretari municipal; li fa saber que s’ha perdut un ofici d’informe relacionat amb Venanci Vers Palomas i Benet Vers Palomas, juntament amb dos individus més que no es recorden. El document procedia del camp de concentració de Santander. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

   

13/3/1939: petició manuscrita del metge Emili López Martínez a l’alcalde de Manresa perquè contrasti els seus antecedents i l’ajudi a obtenir la llibertat del camp de concentració d’Igualada en el qual està reclòs. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

27/3/1939: petició de l’alcalde de Manresa al Jefe del Servicio de Inspección de Campos de Prisioneros y Presentados de Burgos per tal que li faciliti informació sobre el camp de concentració on ha estat destinat Rodolf Trullàs Treserras, que va ser fet presoner en entrar les tropes franquistes a la ciutat, el 24 de gener de 1939; des de aleshores la família no en sap res. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

11/4/1939: petició de l’alcalde de Manresa al “Iltre. Sr. Inspector de Campos de Prisioneros y Presentados” de Burgos perquè l’informi dels camps de concentració on hi ha els manresans Conrad Arola Roma, Maurici Subirana Puig i Francesc Colomina Llurda. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

20/4/1939: petició de l’alcalde de Manresa al “Iltre. Sr. Inspector de Campos de Prisioneros y Presentados” de Burgos perquè l’informi del camp de concentració on hi ha el manresà Pere Badal Reig. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

7/5/1939: notificació de l’alcalde de Manresa en què sol·licita que es trameti un passaport o salconduit per al soldat Teodoro Tamerlans, que ha sortit del camp de concentració de Puebla de Caramiñal i necessita traslladar-se amb els seus familiars a Anadén (Terol). (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

25/9/1939: telegrama postal del cap del camp de concentració de presoners de Miranda de Ebro que comunica a l’alcalde de Manresa que li facilita el “certificado de existencia” d’Evaristo Rodríguez Giménez com a presoner d’aquest camp. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

   

Setembre de 1939: el tinent coronel en cap de la “Caja recluta nº 26” de Barcelona s’adreça a l’alcalde de Manresa per saber si s’ha presentat a les autoritats municipals Magí Ferrer Aucin, procedent del camp de concentració de Corbán. En la seva resposta, l’alcalde li comunica que Ferrer no es va presentar davant l’alcaldia i, en canvi, sí ho va fer davant de la Comandància Militar i la Guàrdia civil, el 9 d’agost anterior. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

21/10/1939: notificació de la junta classificadora de presoners de guerra del camp de concentració de Porta-Coeli, que comunica l’obligació del fins ara presoner d’aquest camp, Cándido Pedraza Rincón –actualment en llibertat provisional-, de presentar-se al comandant militar, a l’alcalde i el Comandant de la Guàrdia Civil de Manresa. (Arxiu Comarcal del Bages)

Torna a dalt