El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)

Exèrcit. Documents

 

     

8/12/1939: programa de les festes de celebració de la Immaculada Concepció -patrona de l'Exèrcit d'Infanteria- del batalló de la caserna del Carme. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

       

9/5/1939: notificació perquè els soldats deixin una part d'un edifici del carrer d'Àngel Guimerà ja que hi han de tornar els antics propietaris. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

     

Agost-setembre del 1939: detalls d'un litigi entre l'empresa Bertrand i Serra i l'Ajuntament de Manresa sobre el pagament d’unes peces de cotó per a l’exèrcit. Sovint els militars feien encàrrecs a empreses o utilitzaven serveis que s'havien de pagar i que periòdicament acabaven assumint les administracions municipals o les mateixes empreses. És el cas de l'empresa tèxtil Bertrand i Serra, que va rebre un encàrrec per subministrar unes peces de cotó per al batalló. Aquesta comanda amb l'Ajuntament d'intermediari, finalment, va haver de ser acceptada per l'empresa com a donatiu. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

       

28/9/1942: document sobre la cessió de l'antic col·legi de Sant Ignasi per allotjar forces de l'exèrcit. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

     

24/10/1944: discurs de l’alcalde Josep Montardit en què insta els manresans a participar en una subscripció popular per fer el lliurament d’una bandera al batalló de la guarnició de la ciutat amb motiu de les festes de la Immaculada (Arxiu Municipal de Manresa).

 

     

13/1/1949: agraïment de l’alcalde al tinent coronel de la caserna del Carme per un obsequi. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

     

Juliol de 1949: ban de l’alcalde Joan Prat Pons en què informa de l'acte de lliurament d'una bandera al batalló de la caserna del Carme: "Vuestro Alcalde, espera y os conjura para que al impulso de vuestros sentimientos, unidos todos en un haz, rindáis junto a mí el debido homenaje a la Bandera -donación popular- y al Ejército, concurriendo a los actos anunciados en los que sois llamos los primeros, como MANRESANOS y como ESPAÑOLES". (Arxiu Municipal de Manresa).

 

       

6/12/1951: invitació del general en cap a l’alcalde Joan Prat Pons amb motiu de les festes de la Immaculada. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

 

1949-1958: relació d’obsequis concedits per l'alcaldia al cos d'infanteria establert a Manresa amb motiu de la festa de la Puríssima, patrona de l'Exèrcit d'Infanteria, i el consegüent cost econòmic. Era habitual que l'alcaldia fes obsequis tant als caps i càrrecs, com a la resta de la guarnició. Els regals consistien en capses d'havans, de cava i cigarrets. En aquests documents -de diferents anys- podreu observar una relació detallada dels productes comprats i del seu valor. Algunes institucions, com Tabacalera, de vegades hi col·laboraven. (Arxiu Municipal de Manresa).

Torna a dalt