El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)

Medalla d'or de la ciutat i nomenament de fill adoptiu al General Despujol (1957). Documents

 

     

Antecedents recollits per l’Ajuntament sobre els mèrits del general Ignasi Despujol i de Sabater. Durant la dictadura de Primo de Rivera havia estat nomenat fill predilecte de la ciutat i s'havia encarregat el seu retrat per a col·locar-lo a la Galeria de Manresans il·lustres. Tanmateix, un dels primers acords de l'Ajuntament republicà va ser anul·lar aquesta disposició. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

     

29/12/1954: Acta de la comissió municipal permanent en què es recull l’acord d’aquesta corporació perquè es paguin les 12.000 pessetes que han costat els quadres a l’oli de dos manresans il·lustres, el general Ignasi Despujol i Lluís Argemí, que han de ser penjats a la Galeria de Manresans Il·lustres. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

     

13/11/1957: La comissió municipal permanent acorda lliurar la medalla de la ciutat en la categoria d’or al general Despujol, que porta aparellat el títol de fill il·lustre de Manresa. Despujol havia rebut el títol de fill il·lustre durant la dictadura de Primo de Rivera, quan encara no existia la medalla de la ciutat. Era l’única persona que ostentava aquest títol i no tenia medalla. D’aquesta manera la comissió municipal permanent en justificà la concessió. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

     

1/4/1959: Acta de la sessió del ple de l’Ajuntament en què es recull la notícia de la mort del general Despujol i se’n glossa la figura. (Arxiu Municipal de Manresa).