Memòries de la
presó de Manresa
El testimoni de Francisco Gros

Imatges i documents

Portada del sumari de l’expedient del consell de guerra contra Ramon Gorgui i Francisco Gros. (Tribunal Militar Territorial Tercer. Barcelona).

05/02/1943. Notificació de la sentència que condemnava Francisco Gros a la pena de dotze anys i un dia de reclusió temporal pel delicte d’auxilio a la rebelión militar. (Fons família Gros-Franco).

31/07/1941. Disposició del Boletín Oficial del Estado, signada pel director general de presons, relativa a la separació definitiva del servei i baixa a l’escalafó del cos de presons de José Agrela Mejías, director de la presó de Manresa, per “faltas muy graves”. L’episodi és relatat a les memòries de Francisco Gros.

Dibuix de Pere Alsina Tanyà, inclòs a les memòries de Francisco Gros. Gravador de professió, Alsina va compartir presidi amb l’autor del text. (Fons Josefina Serra Gabarrós).

31/12/1946. Instància de petició d’indult presentada per Francisco Gros. (Tribunal Militar Territorial Tercer. Barcelona).

Fitxa de llibertat vigilada de Francisco Gros Mateo. Al damunt, en traç vermell, s’hi pot llegir “Indultado”. (Arxiu Comarcal del Bages).

Francisco Gros amb la seva neboda Marta (Fons família Gros-Franco).

Retrat de Francisco Gros realitzat també per Pere Alsina Tanyà. (Fons família Gros-Franco).

Portada de l’exemplar de les memòries de Francisco Gros dedicat a Antoni Gabarrós. (Fons Josefina Serra Gabarrós).