Manresà deportat a Mauthausen i Gusen

Manresà deportat a Mauthausen i Gusen

Jacint Carrió i Montserrat Roig

La relació de Jacint Carrió amb Montserrat Roig va iniciar-se amb la col·laboració en l’obra de la periodista Els catalans als camps nazis (Edicions 62, 1977) i es va mantenir al llarg dels anys. L’escriptora va animar-lo sempre a deixar per escrit les seves memòries.

Jacint Carrió va participar activament en el llibre de Monserrat Roig. Les seves vivències a Mauthausen i Gusen hi queden àmpliament recollides. Fou el fruit de diverses trobades entre ells dos, que va donar lloc també a una relació excel·lent. En Carrió en parlava sempre amb admiració i a les seves memòries hi fa aquesta referència:

“Uns anys més tard, vaig col·laborar amb el meu testimoni en el llibre Els catalans als camps nazis de Montserrat Roig. Era l’any 1975, amb Franco encara viu. Ella ja feia uns quants mesos que havia començat a treballar en aquesta obra. Josep Pons va ser un dels primers deportats que va entrevistar. En una de les seves trobades a França, va comentar-li que, fins a aquell moment, només havia localitzat deportats comunistes i anarquistes i que volia trobar persones que haguessin militat en altres formacions: Acció Catalana, Esquerra Republicana o Estat Català. En Pons va suggerir-li que vingués a veure’m.

Vam mantenir una llarga relació. Per carta, per telèfon o bé en trobades que s’allargaven tardes senceres, vam tenir ocasió de parlar llargament dels meus records de Mauthausen i Gusen però també de l’efervescència del moment històric que vivíem. La seva feina com a periodista i el seu compromís polític li permetien viure’l intensament …

… La recordo entusiasta i optimista; incansable a l’hora de recollir vivències, aclarir dubtes, triar documents; il·lusionada per l’esdevenidor del nostre país.”

Quan va aparèixer el llibre Els catalans als Camps nazis, Carrió va escriure una nota adreçada “A l’autora Montserrat Roig”. Hi deia: “Avui és un gran dia de records… Per fi he vist construït el llibre ideal que perpetua la memòria d’uns fets històrics que tothom hauria de conèixer”. I li agraïa la publicació en nom seu i de tots els deportats.

Una mostra més de l’estima de Carrió envers l’escriptora és un altre escrit que redacta sis mesos després de la seva mort sobre “la meva relació i admiració per la Montserrat” i en què, després d’afirmar que encara no es pot creure que l’escriptora hagi desaparegut i que “El seu esperit va entrar tant entre nosaltres que ja mai la podrem oblidar”,conclou amb aquestes paraules: “Reposa en pau que el teu treball i record perdurarà sempre entre aquesta i les meves generacions. Montserrat, moltes gràcies per tot”.

A continuació es reprodueixen diversos documents de la correspondència que van mantenir:

CARTA DE MONTSERRAT ROIG A JACINT CARRIÓ

7/03/1975.Aquí podem veure la que devia ser la primera carta que Montserrat Roig adreçà a Jacint Carrió. L’hi demanava la seva col·laboració en el llibre que estava escrivint sobre els catalans deportats als camps nazis, de cara a recollir la seva experiència com a deportat a Mauthausen i Gusen. Roig buscava testimonis dels camps nazis d’altres militàncies, que no fossin el PSUC i la CNT. El llibre s’acabaria titulant Els catalans als camps nazis i es convertiria en tot un referent. A final de la carta hi ha una nota manuscrita de Carrió en relació a la seva amistat amb Montserrat Roig: “Així vàrem començar i fins poc abans de morir. Llàstima de Montserrat, tan intel·ligent i jove”. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

CÒPIA DE LA CARTA DE JACINT CARRIÓ A MONTSERRAT ROIG

15/03/1975. Còpia de la carta de resposta de Jacint Carrió a Montserrat Roig. Carrió accepta la sol·licitud de col·laborar en el llibre sobre els catalans deportats als camps nazis: “… sempre disposat quan es presenta el cas de complir amb la promesa feta entre els companys de Gusen. De propagar als quatre vents “la barbàrie nazi o similar””. També diu que li adjunta unes notes sobre la seva estada als camps. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

CARTA DE MONTSERRAT ROIG A JACINT CARRIÓ

20/03/1975. Carta de Montserrat Roig a Jacint Carrió, en què li diu que el pot visitar a Manresa “una vegada hagi tingut la criatura, dintre de quinze dies més o menys”. També diu que incorporarà el text que Carrió li va enviar al capítol dedicat al treball. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

ESBORRANY DE LA CARTA DE JACINT CARRIÓ A MONTSERRAT ROIG

22/03/1975. Esborrany de la carta de resposta de Jacint Carrió a Montserrat Roig en què li diu que ja es veuran més endavant. També li informa que “Tinc un esborrany de les meves memòries dels camps d’unes cent pàgines”. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

CARTA DE MONTSERRAT ROIG A JACINT CARRIÓ

30/05/1975. Carta de Montserrat Roig a Jacint Carrió, en què, finalment, li proposa un dia, el 8 de juny, per trobar-se. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

ESBORRANY DE LA CARTA DE JACINT CARRIÓ A MONTSERRAT ROIG

9/07/1975. Esborrany de carta de Jacint Carrió a Montserrat Roig, de la qual seleccionem aquests fragments: “Quatre ratlles per dir-te que l’endemà de la nostra petita xerrada, com acostumes a dir-li tu, vàreig veure a la Lliberia Símbol del nostre Passeig dos llibres teus, “Paral·lels” (*) i Ramona, adéu, però com vàrem quedar que els enviaries (que també els puc comprar aquí) no els vàreig comprar. Avui no he pogut resistir més i he comprat Paral·lels. I si bé no l’he llegit tot, m’entusiasma molt. Veritablement, he de confessar que el dia que vares parlar a la Caixa d’Estalvis em vas convèncer, però jo no sabia res del teu treball que portes a cap com a escriptora. I avui em dol molt que quan vares venir a casa no hagués sabut el que ara sé… Doncs sóc de una classe modesta a causa del meu treball potser o de la por que encara tinc al cos des de l’estada als camps, si bé el teu llibre m’ha ensenyat molt i procuraré reviure el meu esperit…”. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

(*) Es deu referir a Retrats Paral·lels (Publicacions de l’Abadia de Montserrat)

CARTA DE MONTSERRAT ROIG A JACINT CARRIÓ

13/07/1975. Carta de Montserrat Roig a Jacint Carrió, en què li diu que no s’ha d’excusar perquè no conegués la seva feina d’escriptora i que li envia la novel·la Ramona, adéu. També fa referència a una carta que va rebre de Carrió el 22 de juny, en què li parlava de la seva mare. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

CARTA DE MONTSERRAT ROIG A JACINT CARRIÓ

19/09/1975. Carta de Montserrat Roig a Jacint Carrió, en què, entre d’altres coses, li diu que ha fet transcriure les cintes que Carrió li va proporcionar (sobre la seva estada als camps) i que “el material que n’he tret és molt important”. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

CÒPIA DE LA CARTA DE JACINT CARRIÓ A MONTSERRAT ROIG

25/09/1975. Còpia de la carta de Jacint Carrió a Montserrat Roig, en què li informa que li envia nou material perquè li serveixi per al llibre sobre els camps nazis. Carrió també li diu com li agradaria que fos aquest llibre: “Voldria que el llibre fos realista, sense vanitat per part dels deportats i demostrar que eren uns homes idealistes, torturats però no vençuts, car un ideal sa no és fàcil de vèncer. Que si en certs moments discrepàvem en teoria, pràcticament érem homes catalans i espanyols detinguts per ésser eliminats de la terra per tenir idees democràtiques i socialitzants. Uns es llançaren a les filferrades elèctriques cansats de sofrir, altres amb moral de ferro aguantàrem totes les calamitats fent un cor fort dia rera dia, aguantant les inclemències del temps i de les garrotades, per ressucitar el dia 5 de maig de 1945 per poder sortir i explicar al món sencer  el que allí va passar a fi i efecte que no es repeteixi mai més. Aquesta és la nostra justícia”.

Carrió també li suggereix de posar-hi fotografies: “Ho havia dit al malaguanyat company Amat i Piniella. Com també li havia demanat que, en fer la segona edició en català del seu K.L.Reich parlés de Gusen. Potser era tard, el cas és que no va fer-se”. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

CARTA DE MONTSERRAT ROIG A JACINT CARRIÓ

9/02/1976. Carta de Montserrat Roig, escrita l’endemà de la manifestació per l’amnistia del dia 8 de febrer, en què respon a Jacint Carrió sobre els diferents partits polítics catalans del moment. Conclou amb aquesta frase: “La meva opinió personal és que Catalunya ha de lluitar, alhora, pel socialisme i per les seves llibertats nacionals”.

També li diu: “Vaig darrerament molt enfeinada, la vida col·lectiva està cada dia més agitada i els qui col·laborem amb la premsa no donem l’abast. Estem vivint una època apassionant i veure com tot s’està revifant m’anima molt, la veritat”. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

CÒPIA DE LA CARTA DE JACINT CARRIÓ A MONTSERRAT ROIG

28/02/1976. Còpia de la carta de Jacint Carrió a Montserrat Roig, en què opina sobre la necessitat de fer un front democràtic comú. També li parla de la documentació que li ha enviat un altre exdeportat, Casimir Climent. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

CARTA DE MONTSERRAT ROIG A JACINT CARRIÓ

12/05/1976. Carta de Jacint Carrió a Montserrat Roig en què es dol per les amenaces que ha rebut l’escriptora. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

CÒPIA DE LA CARTA DE JACINT CARRIÓ A MONTSERRAT ROIG

15/08/1976. Còpia de la carta de Jacint Carrió a Montserrat Roig, en què li diu que no ha rebut encara unes cintes de casset. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

CARTA DE MONTSERRAT ROIG A JACINT CARRIÓ

3-XI-76: Carta de Montserrat Roig a Jacint Carrió en què es lamenta que encara no se li hagin enviat unes cintes: “Per favor, no t’enfadis amb mi. Em sabria molt de greu. Una abraçada molt forta”. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

CARTA DE MONTSERRAT ROIG A JACINT CARRIÓ

12-XI-76: Carta de Montserrat Roig a Jacint Carrió en què li recrimina amistosament que li hagi enviat uns diners pels llibres que ella li havia tramès i li proposa donar-los a la campanya “Amnistia total”.  L’escriptora li diu: “Jo et vaig enviar el llibre perquè et considero un bon amic, perquè crec que ets una persona honesta, de debò, i això que et dic no és coba”. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

ESBORRANY DE LA CARTA DE JACINT CARRIÓ DE MONTSERRAT ROIG

14-11-76: Esborrany de la carta de Jacint Carrió a Montserrat Roig en què li respon sobre el tema dels diners que li va enviar pels llibres. També li diu que està llegint el seu llibre Ramona, adéu i el troba exquisit, romàntic i emocionant. També li informa que “Ahir l’Assemblea a Manresa va celebrar un acte a la Pista Castell. Érem uns dos mil. Fou molt interessant, ple d’entusiasme”. Finalment, Carrió mostra la seva preocupació per la unió de les esquerres. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

CARTA DE MONTSERRAT ROIG A JACINT CARRIÓ 

27/03/1977. Carta de Montserrat Roig a Jacint Carrió, en què li informa que el llibre (Els catalans als camps nazis) estarà al carrer per Sant Jordi: “Ara sé que sortirà uns pocs dies abans de Sant Jordi i que l’editorial en vol fer una presentació. Per descomptat que em farà molta il·lusió que hi pugueu venir. Ja us enviaré la invitació”. També li adjunta una fotocòpia d’un article publicat fa temps al diari Tele-Exprés “on em vaig permetre de reproduir uns paràgrafs d’una carta seva. Molt significatius”. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

TARGETA DE MONTSERRAT ROIG A JACINT CARRIÓ

13/04/1977. Targeta de Montserrat Roig a Jacint Carrió, en què li informa que serà a Manresa per presentar dos llibres seus i que el dia 20 d’abril presenta a Barcelona Els catalans als camps nazis: “M’agradaria molt que hi fossis” li diu l’escriptora. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

INVITACIÓ A LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ELS CATALANS ALS CAMPS NAZIS

Abril 1977. Invitació d’Edicions 62 a l’acte de presentació del llibre de Montserrat Roig Els catalans als camps nazis a l’Ateneu Barcelonès. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

ESBORRANY D’UN ESCRIT DE JACINT CARRIÓ A MONTSERRAT ROIG

15-4-1977. Esborrany d’un escrit adreçat a Montserrat Roig, en què la felicita per l’aparició del seu llibre Els catalans als camps nazis. Diu així:

A l’autora Montserrat Roig
Avui és un gran dia de records… Per fi he vist contruït el llibre ideal que perpetua la memòria d’uns fets històrics que tothom hauria de conèixer.
Els fets ocorreguts en els camps de Mauthausen i de Gusen contra uns homes que ho donarien tot per defensar la llibertat i que varen sofrir i morir en el més gran silenci, lluny de la seva terra, amb la certesa d’haver fet quelcom de positiu en bé de la humanitat
Ells i jo com a testimoni et quedem molt agraïts
4676 – 14250 (*)

(*) Números de deportat de Jacint Carrió a Mathausen i Gusen, respectivament

(Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

TARGETA DE MONTSERRAT ROIG A JACINT CARRIÓ

9/04/1978. Targeta de Montserrat Roig a Jacint Carrió, en què li demana informació sobre un català deportat mort a Gusen. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

CARTA DE MONTSERRAT ROIG A JACINT CARRIÓ

 

Final de 1982, Felicitació de Cap d’Any de Montserrat Roig a Jacint Carrió. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

CARTA DE MONTSERRAT ROIG A JACINT CARRIÓ

9/04/1985. Carta de Monserrat Roig a Jacint Carrió, en què li fa saber que anirà a Manresa a l’homenatge a Joaquim Amat-Piniella. “Tant de bo hi haguessin homes tan honrats com tu”, també li diu. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

POSTAL DE MONTSERRAT ROIG A JACINT CARRIÓ

7-1-1991. Postal de Montserrat Roig a Jacint Carrió en què li felicita el nou any. (Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)

ESCRIT DE JACINT CARRIÓ SOBRE MONTSERRAT ROIG, REDACTAT SIS MESOS DESPRÉS DE LA SEVA MORT

Fa sis mesos que l’estimada Montserrat Roig va deixar-nos. I encara no ho puc creure, perquè el seu record perdurarà sempre. La seva simpatia, la manera d’expressar-se i escriure varen fer que tingués molts admiradors. El seu esperit va entrar tant entre nosaltres que ja mai la podrem oblidar i no ens cansarem de llegir i rellegir la seva obra que va fer durant 30 anys amb una tenacitat incomparable.
Ella era a tot arreu, des dels seus llibres a la ràdio, televisió i en títols i diverses entrevistes. Tota una vida de treball constant; m’atreviria a dir que va morir esgotada pel seu gran ritme diari. No parava; a vegades seriosa, a vegades riallera però sempre falaguera.
Reposa en pau que el teu treball i record perdurarà sempre entre aquesta i les meves generacions.
Montserrat, moltes gràcies per tot. I això com quan deies en una carta: “No és broma, va de debò
”.

Nota al marge :

La meva relació i admiració per la Montserrat l’explicaré en poques paraules
(Arxiu Comarcal del Bages. Fons Jacint Carrió i Vilaseca)