Web de

Josep Maria Planes i Martí

Escriptor manresà (1907-1936).

Pioner i víctima del periodisme d'investigació

El nostre Congrés

(“La Publicitat”, 7-6-1936)

 

Aquest article apareixerà entre l'obertura i la clausura del Primer congrés Nacional de Joventuts d'Acció Catalana Republicana. Vaig assistir a la sessió d'ahir a la tarda i escric aquestes ratlles mentre comença la sessió de la nit. Per tant, estem en plena atmosfera de Congrés i és aquesta atmosfera precisament que voldria descriure als lectors de LA PUBLICITAT.

 

Per a mi, aquesta assemblea en la qual participen representants de totes les comarques del nostre páis té, en primer terme, el mèrit excepcional de constituir una concentració essencialment catalanista. Quan la monotonia de la vida diària, amb la lenta grisor dels fets i de les paraules quotidianes, us arriba a lligar d'una manera massa estreta amb el ritual somort de les vostres activitats, és reconfortant de poder treure el cap i respirar l'aire pur d'una assemblea de catalanistes, que per damunt de tot i de tothom posen l'ensenya sagrada del patriotisme. És aquesta sensació de vitalitat, d'optimisme, de fortalesa, de fe en els seus destins de la pàtria, la que he experimentat en presenciar les deliberacions del Primer Congrés Nacional de les Joventuts d'Acció Catalana Republicana.

 

Aquest aplec de gent jove, que, havent superar l'època del catalanisme idíl·lic, de flors i violes, s'acaren seriosament amb tots els problemes vius de Catalunya, i procuren extreure'n l'essència que ha de servir per fixar sobre bases sòlides els destins i la grandesa de la pàtria, és un exemple a oferir a tots els catalans. El nostre Congrés té l'originalitat de no semblar un Congrés de partit -en el sentit trist de la paraula. En el nostre Congrés no hi ha batalles de clans ni de capelletes, no domina l'ambició de casinet ni les maniobres de centre de barriada. No és una batalla de personalismes ni de grimpadors. És un Congrés de patriotes, que veuen el seu partit, no com un fi, sinó com un mitjà per servir els alts interessos de Catalunya.

 

Congressistes de les Joventuts d'Acció Catalana Republicana!: rebeu la salutació emocionada d'un company que, com vosaltres, no té altra ambició que ésser útil al seu país.