Web de

Josep Maria Planes i Martí

Escriptor manresà (1907-1936).

Pioner i víctima del periodisme d'investigació

El record de Josep M. Planes

Oriol Puig

http://oriol-puig.blogspot.com

26-2-2008

 

Em temo que molts manresans desconeixen la figura de Josep M. Planes. Com a mínim, sembla que el seu record no és tan present a la ciutat com el del seu amic Amat-Piniella. Potser hi ajuda el fet que desenvolupés la major part de la seva brillant carrera periodística a la ciutat de Barcelona.

 

Josep M. Planes (Manresa, 1907 - Barcelona, 1936) fou un pioner del periodisme d’investigació a casa nostra i la primera víctima mortal del periodisme català. Afí a Acció Catalana Republicana, la seva ploma assolí la maduresa al diari barceloní La Publicitat. A més, cal destacar que finals dels anys 20 i principis dels 30 va dirigir el polèmic setmanari satíric El Be Negre i creà la magnífica revista Imatges. El seu biògraf, Jordi Finestres –també manresà i periodista de La Vanguardia–, destaca que Planes “va denunciar totes les disfuncions democràtiques, arribessin de la dreta o de l’esquerra”.

 

“Sóc periodista que, potser, cometo la imprudència de dir en veu alta el que el noranta per cent dels catalans diuen en veu baixa”, reconeixia el mateix Planes. Aquesta “imprudència” li va costar, finalment, la vida: un grup de pistolers de la FAI el va assassinar a Barcelona l’agost de 1936. Tenia 29 anys. El professor Josep M. Casasús ha dit sobre el periodista: “Planas era […], en el moment de morir, una de les grans esperances del periodisme català. […] D’haver viscut més anys, seria avui, sens dubte, un mestre de la renovació professional del periodisme”.

 

Durant els últims anys, l’editorial Proa ha editat tres referències amb el bo i millor de la seva obra. Periodisme d’investigació i denúncia (Els gàngsters de Barcelona), anàlisi de la vida nocturna a la Barcelona d’entreguerres (Nits de Barcelona) i crònica esportiva (Planes d’esport). Malgrat tot, posats a demanar, potser es troba a faltar una recopilació de les seves columnes polítiques –Comentari– a La Publicitat.

 

Pel que fa al material biogràfic, Proa ha anunciat que editarà, en breu, una versió ampliada de Josep Maria Planes (1907-1936). Memòria d’un periodista assassinat, de Finestres –un llibre inicialment editat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya–. També resulta interessantíssima la web que li ha dedicat l’historiador manresà Joaquim Aloy i que, entre d’altres coses, ofereix un centenar d’articles de Planes..