La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

Albagés i Ventura, Josep

 

(Vimbodí 1877 - Barcelona 1964)
Mestre i pedagog.

Estudià Magisteri a Barcelona. Obtingué el seu primer destí com a mestre a Pla de Cabra (avui Pla de Santa Maria), passant després per Sant Llorenç Savall, Vic i Manresa, on arribà el 1915. Fou nomenat Habilitat dels partits de Manresa i Berga.

La seva escola era modèlica i excel·lí per l'avenç del seu sistema pedagògic (1915-1931). El 1931 es traslladà a la planta baixa de l'ala esquerra de l'Institut.

El mestre Albagés participà activament de la vida cultural manresana. Membre de la Comissió de Cultura de l'Ajuntament; professor de Llengua Catalana; delegat de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana; promotor de la famosa "Escola d’Estiu"; president dels Amics de la Cultura Popular, associació de Mestres Nacionals del partit de Manresa; president del Centre Excursionista de la Comarca de Bages (1931-1934); col·laborador de l’Orfeó Manresà; fundador i president de l'entitat esperantista Bela Espero i introductor a Manresa de l'esperanto.

El 1934 marxà de Manresa per  anar a dirigir el Grup Escolar "Pi i Margall" de Barcelona, sol·licitat pel Patronat Escolar de Barcelona.

Fou represaliat després de la Guerra. Un cop rehabilitat, fou director d’un grup escolar a Barcelona fins l’any 1948 que es jubilà.

 

(Vegeu també “L’Escola del mestre Albagés”)