La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

Arola i Sala, Josep

 

(Manresa 1875-1933)
Metge, periodista i activista cultural.

Cursà estudis primaris i de batxillerat al Col·legi que els PP. Jesuïtes tenien a Sant Ignasi. Es traslladà a Barcelona a estudiar a la Facultat de Medecina.

Després d’exercir força anys a Súria, passà a ser metge titular de l'Ajuntament de Manresa. Exercí els càrrecs d’Inspector Municipal de Sanitat,  delegat a Manresa del Col·legi de Metges i del  Sindicat de Metges de Catalunya.  Era metge de la Brigada de la Creu Roja Local i vocal de la Junta de Protecció de Menors.

Persona de moltes inquietuds culturals, va ser fundador de l’Orfeó Manresà i del Centre Excursionista de la Comarca del Bages, d’on en va ser president des del 1923 fins al 1930. També presidí la Junta del Teatre Conservatori i el Consell local de Primera ensenyança.

Com a periodista, fundà el diari republicà i catalanista  "Bages-Ciutat" del qual en fou director. Va ser  president del primer consell d'Administració i Orientació del diari "El Dia".

El 1905 fou fundador i president del Centre Nacionalista Republicà. Fou elegit regidor i tinent d’alcalde de l’Ajuntament entre els anys 1918 i 1920.

Militant d'ERC, fou Vice-president de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, constituïda el 14 d'abril de 1931.

A la seva mort, l’Ajuntament de Manresa acordà donar el nom de "Doctor Josep Arola" a un dels vials principals de la ciutat (actuals carrer de Saclosa i avinguda de Tudela). El règim franquista posà fi a aquest honor públic.