La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

Comas i Jo, Jaume

(Manresa, 1892 – Najac, França, 1966)

Nascut a Manresa, anà a viure a Mataró als quatre anys. Entrà a treballar com a obrer tèxtil i aviat s’afilià a la UGT i al Partit Socialista.

Als 18 anys començà la seva activitat política a la Federació Catalana del PSOE i a l'abril del 1931 va ser president del Comitè Regional d’aquesta  Federació. El 1933 participà en la unificació que culminà en la Unió Socialista de Catalunya. Finalment el 1936 s’integrà al PSUC.

En diverses ocasions fou membre, del Consell d’Administració de la Casa del Poble mataronina. Fou representant del sindicat de l’Art Tèxtil i vocal del Comitè Nacional d’aquest mateix sindicat. Va ser un dels membres de la UGT en el Consell de Treball de la Generalitat.

Fou candidat per la Coalició Republicano-Socialista a les eleccions municipals de 1931 a l’Ajuntament de Mataró. Va ser nomenat tinent d’alcalde i delegat de l’Hospital.

El novembre del 1933 fou elegit diputat per Barcelona per la coalició ERC i USC. El 1936 revalidà l’escó.

Durant la Guerra, formà part del Comitè que va regir la Caixa d’Estalvis de Mataró i va ser-ne president de la Junta de Govern. El setembre de 1938 fou nomenat subsecretari del Ministeri de Treball encapçalat per Josep Moix. En acabar la guerra s’exilià a França.