La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

El 6 d’octubre

 

El dia 6 d’octubre del 1934 el president de la Generalitat Lluís Companys, enmig d’una situació especialment tensa i complexa, va proclamar l’Estat Català dins la República Espanyola i va afavorir un aixecament armat contra el govern dretà de Madrid. Aquesta acció fracassà totalment: l’exèrcit hi intervingué i el dia 7 la Generalitat es rendí.

Les conseqüències van ser molt greus: el govern central va suspendre l’Estatut indefinidament i el govern de la Generalitat va ser empresonat, jutjat i condemnat a trenta anys de presó. A més, la major part dels ajuntaments catalans –entre ells, el de Manresa- van ser destituïts. La repressió contra les esquerres i els nacionalistes va ser dura: a finals del 1934, hi havia més de 3.000 presos polítics a Catalunya.

A Manresa, l’alcalde Francesc Marcet i els regidors de la majoria republicana d’esquerres havien obeït les ordres del president Companys, motiu pel qual foren detinguts. Igualment, es detingueren moltes més persones a Manresa, 97 de les quals van ser processades. A més, 63 funcionaris municipals van ser acomiadats. Els locals de les organitzacions esquerranes i sindicalistes foren clausurats, com també ho fou el diari “El Dia” (portaveu d’ERC).

El comandant de l’exèrcit, destinat a la caserna de Manresa, Luís Menéndez Maseras assumí el càrrec d’alcalde-gestor de la ciutat a partir de l’11 d’octubre. El 8 de maig del 1935 el poder local tornà als partits polítics, però només a aquells que no havien participat en els Fets del 6 d’Octubre.