La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

El ciclisme

 

Les dues penyes ciclistes més importants a l’època republicana foren la Penya Ciclista Bonavista i la Penya Ciclista Manresana. La rivalitat entre elles era força important. Prop de l’inici de la guerra civil s’afegia una tercera entitat ciclista: l’Sport Ciclista Manresà.

La prova més important que s’organitzava a Manresa era el Campionat de Manresa i Comarca promogut per la Penya Ciclista Bonavista. En la cursa de l’any 1932 no es pogué donar la copa per haver arribat tots els ciclistes en grup i va caldre un suplement de la cursa uns dies després per tenir un guanyador.  A banda d'aquest campionat, la penya Bonavista organitzava també altres curses com ara el Campionat Social de Ciclisme, el Campionat de Manresa de Cross-cicle...

D’altra banda, la penya Manresana organitzava el Campionat Infantil, el Premi de Primavera i el Gran Premi Ciutat de Manresa entre d’altres. Mentre, l’Sport Ciclista era més partidari d’organitzar curses, excursions i festivals pel gaudi dels seus afeccionats.

L’expectació ciclista màxima es despertava amb l'arribada d'etapa de la Volta Ciclista a Catalunya. Fins i tot, l’any 1931, Manresa obtingué el Trofeu Macià per ser la ciutat que millor va rebre als ciclistes.