La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

El futbol

 

El Centre d’Esports Manresa (CEM) havia nascut de la fusió de dos equips locals rivals, el Manresa F.C. i el Catalònia S.C.  El primer camp de futbol de Manresa es trobava on avui hi ha l’edifici de l’antic Escorxador. Després de passar per altres zones de joc, l’abril del 1926 el CEM es va instal·lar al Pujolet, en un terreny propietat de Josep Cecchini. Això no obstant, Manresa disposava d'altres camps de futbol dels quals destacava el del Flor de Lis (de la Joventut Carlista de Manresa – conegut amb el nom d’Stadium Manresà -, situat on ara hi ha el Centre Hospitalari de Manresa), el de les Tortonyes, situat al Poblenou, i el dels Fejocistes ubicat als Docs (l’actual carrer de Mossèn Jacint Verdaguer).

La temporada 1924/25 va culminar uns anys de triomfs esportius. El Club d’Esports Manresa guanyà aquell any els títols de campió provincial i de campió de Catalunya de la segona categoria. A més va ascendir al grup B de primera categoria. El CEM va marcar aquesta temporada 54 gols (un terç dels quals foren marcats per Marià Homs) i n’encaixà 14. És durant aquesta època d’eufòria que s’inaugurà el camp del Pujolet.

Això no obstant, al final de la dècada dels vint, el CEM entrà en una època regressiva a causa del descens de l’equip amb la corresponent baixa de socis. L'any 1932, la Junta Directiva del club va dimitir per no trobar la sortida a la crisi. Malgrat la dolenta situació tant econòmica com esportiva, el club pogué superar aquell moment tan difícil, això sí, sense assolir moments d’especial brillantor.

Poc abans de l’esclat de la Guerra Civil, l’Ajuntament de Manresa estava fent els tràmits per adquirir la propietat del Camp del Pujolet. El projecte contemplava convertir el Pujolet en un dels millors camps de joc de Catalunya amb una cabuda de 15.000 espectadors. La confrontació bèl·lica aturà un cop més les ànsies d’una ciutat per millorar, en aquest cas, uns equipaments esportius