La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

El referèndum de l’Estatut d’Autonomia del 1931

 

El dia 2 d’agost del 1931, data del referèndum de l’Estatut d’Autonomia, la ciutat de Manresa acudí a votar massivament a favor del text redactat a Núria. La participació fou del 82%. Els vots afirmatius dels manresans arribaren al 99,4%. Prèviament, el 23 de juliol l’Ajuntament havia votat el text per aclamació.

Durant les setmanes prèvies, la campanya del referèndum es visqué amb força intensitat: es celebrà un Gran acte Pro-Estatut de Catalunya al teatre Kursaal, es creà un Comitè permanent Pro-Estatut, que impulsà diverses accions a favor del “Sí”, les entitats redactaren un manifest favorable i l’alcalde apel·là la transcendència que per Catalunya i Manresa significava la seva aprovació. Igualment, milers de dones, que aleshores encara no podien votar, signaren a favor de l’Estatut.

Les Corts no aprovaren l’Estatut fins el 9 de setembre del 1932, i encara després d‘un intent fracassat de cop d’Estat encapçalat pel general Sanjurjo. El text resultant quedà notablement retallat respecte el projecte de Núria que havia estat aprovat massivament pel poble català. Tot i així, l’alcalde Lluís Prunés va fer una crida als manresans perquè engalanessin els balcons i anessin, l’11 de setembre, a rebre Joan Selves com a diputat a Corts i membre de la minoria parlamentària catalana a Madrid que havia defensat tothora l’Estatut. Joan Selves va ser objecte d’un emotiu homenatge.