La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

El teatre

 

A Manresa hi havia força entitats que disposaven de local amb escenari i elenc artístic propi. A més de l’Ateneu Obrer Manresà, hi havia la Joventut Catòlica (que tenia una acadèmia per a la formació d’actors amateurs només reservada als homes), la Cooperativa Obrera Manresana, els cors de Sant Josep i de la Unió Manresana, el Casal Regionalista i la Joventut Carlista Manresana (popularment conegut com “els carlins”).

Durant la quaresma del 1932, la Joventut Carlista Manresana representà, per primera vegada, la Passió. Aquell any, s'endugueren la beca "Francesc Cambó" i un guardó del Cercle Artístic de Barcelona. Els dos anys següents repetiren premi i palmarès.

Pel que fa al teatre professional, els dos locals més importants eren el Conservatori i el Gran Kursaal. Aquest darrer, fundat el 1927, era el més gran de Manresa, propietat d’Andreu Cabot i Puig.

Entre els professionals que actuaren a Manresa, podem destacar a Marcos Redondo, Hipólito Lázaro, Maria Espinalt, Enric Borràs, Margarida Xirgu i Josep Santpere. L’autor teatral bagenc més prolífic de l’època era Josep Vilà i Ortonobes, conegut com l’”Àngel de Montserrat”, nascut a Santpedor. Era força popular ja que va ésser, a més, un dels primers locutors de Ràdio Manresa.