La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

Flores Martínez, Pedro

(Córdoba, Argentina 1915 – Coulanges-les Nevers, França 2001)

Quan tenia 10 anys, la seva família originària d’Almeria, es va establir a Manresa on va començar a treballar al tèxtil i després a la Pirelli.

Anarquista convençut, home d’acció i lluitador antifeixista en el sentit literal de la paraula. S’afilià a la CNT el 1931. Va crear, el 1934, les Joventuts Llibertàries de Manresa

Va allistar-se voluntari a la columna anarquista "Roja y Negra", després “Tierra y Libertad” a l’inici de la Guerra Civil.

Durant la guerra va lluitar als fronts de Madrid, Conca, Terol, Osca i Segre. Va ser comissari de batalló per elecció dels seus companys.

Va ser als camps de refugiats francesos d’on va fugir  i participà tant en el maquis francès, contra les tropes alemanyes, com en el maquis espanyol contra el franquisme.

S’exilià a França on fou secretari de la Federació Local de la CNT d’Oullins i de l’Ateneo Cervantes de Lió.

El 1976, ja jubilat, es retirà a Àguilas (Múrcia) on va escriure bona part de les seves obres històrico-literàries. Posteriorment feu petites estades a Manresa i, finalment, va morir a Coulanges-les-Nevers (França) el 25 de desembre de 2001.

La seva preocupació en deixar testimoni escrit d’alguns fets polítics i socials -especialment relacionats amb el moviment obrer- i el seu interès per la història de Manresa el portaren a publicar una biografia de Ramon Vila Capdevila (“Caracremada”), Las luchas sociales en el Alto Llobregat y Cardoner, Tipos manresanos y Tipos manresanos II. Però també ha deixat centenars de fulls mecanografiats sobre temes ben diversos, molts d’ells relacionats amb Manresa. També algunes obres literàries. Es pot dir que va estar escrivint gairebé fins al final dels seus dies. Tota aquesta documentació la va anar dipositant progressivament a la Biblioteca del Casino de Manresa, on es pot consultar.