La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

Francesc Marcet i Artigas

 
 

Concentració Republicana

"Els homes que integren la candidatura de la Concentració Republicana d'Esquerres no són pas uns savis ni grans tècnics, però tots ells són homes d'honradesa acrisolada, amarats d'ideal i de conviccions esquerranes fermes incommovibles, homes d'un sentit estricte de la responsabilitat, homes que tenen un gran amor a la ciutat, que senten els seus batecs i saben les seves aspiracions i les seves necessitats". (11-1-34)

“La força moral i política que li dóna l'actuació passada, la fa viure més potent i inexpugnable que mai. A la primera ocasió que es presenti per a poder actuar, posarà el seu entusiasme catalanista i republicà i el seu amor per Manresa a l'estudi i solució dels grans problemes plantejats al nostre Municipi". ("El Dia", 8-4-35)

"Els que hem lluitat 30 anys dintre les entitats catalanistes en aquell temps érem titllats de folls i de quimèrics. I ja ho veieu..." (26-8-34)

Ensenyament

"Ha estat precisa la implantació de la República, perquè es prestés als problemes escolars l'atenció i cura que mereixen" (15-4-36)

"El cos de mestres i mestresses és de tots el que té més importància i al qual se li confereix una de les tasques més delicades: la preparació dels homes de demà". (14-4-33)

"...Cal que (els mestres) els ensenyin a ésser homes lliures i que infiltrin al seu cervell l'amor i la bondat...". (14-4-33)

"...aquesta República s'esforça perquè el dia de demà (els alumnes) puguin ésser ciutadans dignes i capaços de conduir-la pels camins del progrés, llibertat i justícia...".  (14-4-33)

Igualtat social

"És una obligació fer tots els esforços per aconseguir que l'aigua potable arribi a totes les llars, des de la més folgada fins a la més modesta, en perfectes condicions higièniques i si l'aconseguir aquesta important millora, reporta algun sacrifici econòmic o alguna deixació d'ordre personal, no hem de dubtar un sol moment de posar per damunt de tots els interessos particulars l'interès dels ciutadans, car és la única manera de fer que els interessos que no són patrimoni de ningú i sí patrimoni de la ciutat, siguin atesos de manera que tots els ciutadans per un igual puguin disfrutar dels beneficis d'un servei públic eficient". ("El Dia", 23-2-35) 

El suport del poble

"Al poble -que ho és tot- hem de donar-li compte de la nostra gestió per tal de merèixer la confiança d'ell i poder demanar-li el seu ajut i l'esforç, car sense la seva cooperació l'Alcaldia fora una cosa morta. Sense el seu consentiment no hem de voler cap classe de càrrecs. Fins ara tota la nostra tasca ha estat feta amb la seva col·laboració". (19-12-32. Data de la seva presa de possessió com alcalde de Manresa)

"Volem que sigueu severs, implacables amb nosaltres. Si un dia ens desviem un mil·límetre del camí que acabem de traçar cal que vosaltres amb la vostra força i amb la vostra autoritat ens emplaceu a retornar al camí en mala hora abandonat o a deixar la representació que ens heu concedit". (11-1-34)

Després del seu empresonament pels Fets del Sis d’Octubre

"No es tracta que uns advocats més o menys hàbils i diligents puguin resoldre res. Es tracta d'un plet polític, i si per un tomb polític som a la presó, únicament per un tomb polític en sortirem" (Paraules de Francesc Marcet citades per Vivenç Prat a les seves Memòries)

Referint-se a Joan Selves

"en plena joventut va ésser digne d'ocupar, amb el millor encert, els llocs d'una més gran responsabilitat el governament de la Catalunya autònoma; l'home que va unir el seu prestigi, creat amb l'esforç i la intel·ligència, al nom de la nostra estimada ciutat" (13-4-35)

"Recordar homes i fets és el que ens cal fer avui. No pas per extreure'ns l'amargor del pessimisme que enclou la contrarietat. Ben altrament, per aprofitar la lliçó que desprenen i emprar-la com a estímul de nostre fervor catalanista i republicà, i de la nostra fe en la vitalitat dels grans ideals que ens mouen, i a profit dels quals cal dedicar el màxim d'esforç i de sacrifici" (“El Dia”, 13-4-35)