La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

Josep Maria Planes i Martí

 
 

Avantguardisme

"Nosaltres veiem l'avantguardisme com una art aplicada de moltes possibilitats..." (“L'Opinió”, 30-6-28)

Catalunya

"Els catalans tenim la gran sort que hi ha una gran feina a fer. L'autonomia ens planteja l'orgull, la il·lusió de poder contribuir a la creació d'aquesta Catalunya nova. Tot està per fer i aquesta és la nostra força" (Conferència a Manresa, 3-5-36)

"Davant del vent de follia que bufa a Espanya, Catalunya té el deure de posar a contribució tota la força del seu seny i la potència del seu patriotisme". ("La Publicitat",1 ó 2-6-36) 

Feixisme

"Ara que els forasters posen de moda el nom de Falange Española... no estaria de més que aquests senyors donessin una ullada per Alemanya o per Itàlia i veiessin els resultats efectius dels règims basats sobre la unanimitat forçosa; que veiessin com i de quina manera viuen aquestes societats on l'individu no és res i no té altra missió que alimentar la màquina monstruosa de l'estat totalitari" (“La Publicitat”, 16-4-36)

"Caldria que aquestes famoses classes conservadores que somnien amb la implantació violenta d'una dictadura de dretes, reflexionessin sobre les conseqüències que reportaria en aquests moments si un cop d'estat feixista fracassa... Així com un cop d'estat marxista ens portaria fatalment a una situació de força de tipus reaccionari, un cop d'estat feixista ens portaria a una situació de força de tipus exactament contrari.

La gent de seny -si és que encara en queda a una i altra banda- sabran què els convé" (“La Publicitat”, 11-6-36)

La proclamació de la República

"14 d'abril! Impossible de recollir en aquestes notes tota l'emoció profunda, tota la grandesa d'aquest dia inoblidable. Impossible de reflectir amb justesa l'espectacle meravellós de la ciutat en una jornada històrica de la proclamació de la República Catalana. Davant la magnitud emocional d'aquest moment cívic de la nostra vida, falla la ploma, falla la paraula. Impossible de resumir, de vertebrar una crònica periodística, tot el que han vist els nostres ulls, tot el que ha sentit els nostres cors... La Rambla! Com descriure l'espectacle emocionant d'aquesta Rambla meravellosa? En aquestes hores inoblidables hem sentit en la Rambla com vivia, com bategava, el cor de Catalunya. Entre l'orgia de moviment, de llum i de color, les banderes onejades al vent, com flames vives de llibertat". (“Mirador”, 16-4-31)

Segona Guerra Mundial

"Anem de cara a una guerra, és inevitable, això pot ésser dintre un temps més o menys llarg. Aquesta guerra es farà en nom d'aquella misèria de què us parlava. A dues nacions pertoca defensar la civilització i són Anglaterra i França". (Conferència a Manresa, 3-5-36)