La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

L’obra municipal a l’Hospital i al Dispensari

 

L’Hospital de Sant Andreu era un centre benèfic de caràcter particular, dirigit per una Junta Administrativa presidida per l’alcalde de Manresa. Econòmicament, depenia de les subvencions i dels donatius de particulars i empreses. A l’època republicana, tenien cura dels pacients les religioses Filles de la Caritat.

Els avenços mèdics obligaren a una actualització dels serveis que oferia l’Hospital, cada cop més complets, però també del seu cost. Els mitjans econòmics que disposava l’Hospital eren escassos i el deute acumulat creixia tant com el nombre de malalts.

L’Ajuntament va decidir també la construcció a l’Hospital d’un pavelló destinat a malalts tuberculosos gràcies el metge impulsor del projecte Ramon Puig i Ball.

D’altra banda, el maig de 1932 s’inauguraren les reformes del Dispensari Medicoquirúrgic, on s'hi feien reconeixements mèdics i cures per als accidentats, podia realitzar operacions d’urgències, assistir parts o curar fractures. També s’hi realitzaven campanyes de vacunació per tal d’eradicar malalties com la tuberculosi o la verola