La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

La Casa Jorba

 

El 1923, l’antiga raó social P.Jorba i Fills, esdevingué Indústries i Magatzems Jorba S.A.  L’any 1911, els Jorba havien obert una botiga a Barcelona i el 1918 havien inaugurat també una sucursal a Brussel·les. Sota la direcció emprenedora i innovadora de Joan Jorba i Rius, els Magatzems Jorba esdevingueren un dels establiments comercials més importants de l’Estat.

Les originals idees publicitàries i les constants innovacions comercials, donaren a “Cal Jorba” una gran popularitat, amb el consegüent augment del negoci. Un altre

dels encerts més notables de Joan Jorba i Rius fou la creació de la "Revista Il·lustrada Jorba", publicació mensual que, de manera gratuïta, era tramesa als principals clients.

L’any 1935, en plena fase expansionista de les Indústries i Magatzems Jorba S.A., s’iniciava la construcció d’uns grans magatzems a l’actual muralla del Carme. Una primera fase de l’edifici, d’estil Art Déco, fou inaugurat el desembre de 1936.

 El 1936, l’empresa fou col·lectivitzada. Joan Jorba fou reclòs a casa seva i va morir dos anys després. Acabada la guerra, Pere Jorba i Vall, reprengué la construcció de l’edifici.