La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

La commemoració de les Bases de Manresa. La primera visita de Macià a Manresa (7-6-1931)

 La primera visita del president Francesc Macià a Manresa fou  el 7 de juny del 1931, poc després de proclamada la República. El motiu: l’assistència a l’acte solemne de commemoració de les Bases de Manresa, que fou plantejat com una jornada patriòtica, d’àmbit nacional, que havia d’unir tots els diferents sectors catalanistes.

De fet, la diada permeté reunir algunes de les figures més significatives de la política i de la intel·lectualitat catalanes i tingué un notable ressò arreu del país.

La celebració coincidí en uns moments d’empenta del catalanisme polític davant l’elaboració d’un Estatut d’Autonomia que significaria la recuperació de l’autogovern per a Catalunya, perdut des del 1714. Alhora, l’acte en si constituïa un altaveu més de les reivindicacions nacionals.

El president Macià, la visita del qual havia aixecat una enorme expectació a la ciutat,  rebé unes mostres impressionants d’entusiasme i d’estimació populars, tant a la seva arribada al Teatre Kursaal –lloc on es realitzà el míting nacionalista- com a l’Ajuntament, on al saló de plens es descobrí una làpida commemorativa de les Bases de Manresa.