La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

La música

 

Durant la República, l’ambient musical manresà fou molt intens. A l’any 1930, ja s’havia constituït l’Associació de Música de Manresa, presidida pel polític i advocat Dídac Baget.

Una novetat musical de l’època fou la introducció del jazz a Manresa, a càrrec del pianista Ramir Torres i dels conjunts locals The Jungla Jazz i la filial del Hot Club de Barcelona.

Dels molt conjunts musicals cal destacar les orquestres Masanas, Principal de Bages, Principal de Manresa, i Art Català, i les orquestrines Els catalans, Jazz-Calcuta, Cots, Dancing-Jazz, Farrés-Altimiras, Iberia, Mar i Cel, Puig, Royal, Sport i Tardà.

Igualment, hi havia diverses agrupacions de música coral: els cors de la Unió Manresana, de l’Ateneu Obrer Manresà, a més de la Societat Coral Orfeònica de Sant Josep, Les Escodines, la Societat Cultural Penya Joia i el Cafè Mundial.

Ara bé, la més important de totes era l’Orfeó Manresà, dirigit pel mestre Blanch. El 31 de març del 1936 es celebrà al Teatre Conservatori, el concert inaugural de l’Agrupació de Cultura Musical.