La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

La proclamació de la República a Manresa

 

El 14 d'abril del 1931, canvià el curs de la història de Manresa, de Catalunya i d'Espanya. En poques hores, es va esfondrar el vell règim monàrquic i va néixer la Segona República, un règim democràtic que havia de reconèixer el dret de Catalunya a autogovernar-se. Ho va fer pacíficament -sense cap mena de violència- i enmig de l'eufòria d’un poble que dos dies abans havia votat majoritàriament a favor de les candidatures republicanes i catalanistes.

Aquell dia, després d’una primera proclamació republicana de Lluís Companys, Francesc Macià, primer des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona i després des del de la Diputació proclamà la “República Catalana com Estat integrant de la Federació Ibèrica”.

Manresa fou una de les primeres ciutats de Catalunya en proclamar la República: una comissió de republicans i catalanistes va entrar a l'Ajuntament de Manresa, van hissar les banderes catalana i republicana i es van fer càrrec del govern de la ciutat, enmig d'un ambient extraordinari. Al cap de poc, des del balcó de l'Ajuntament Joan Selves i Carner va proclamar la República.

Tot seguit va quedar constituïda, a l'Ajuntament,  la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, formada per 42 republicans i catalanistes. Entre ells, Tomàs Ramon Amat, Farreras i Duran, Ramon Puig i Ball, Josep Arola, Lluís Prunés i Francesc Marcet. Joan Selves i Carner n'era el president i fou elegit alcalde de Manresa.