La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

L'economia

 

En una ciutat industrial com Manresa, durant la República la major part de la població activa treballava en el sector secundari: un 64% del total. L’activitat econòmica es centrava en la indústria tèxtil, amb les seves especialitzacions de la filatura i el teixit.  Les empreses tèxtils més importants de l’època eren Bertand i Serra (la Fàbrica Nova), que ocupava a més d’un miler de treballadors, seguida de cal Gallifa amb uns cinc-cents.

També creixia en importància el sector metal·lúrgic, que s’especialitzà en la fabricació de maquinària. Les empreses més importants del sector eren la Metal·lúrgica Tèxtil, la Maquinària Industrial S.A, i “Oxígeno y Construcciones Metálicas S.A.” (que seria l’origen, l’any 1960, de Lemmerz Española).

Una de les empreses més emblemàtiques de la ciutat era la multinacional Pirelli, dedicada a la fabricació de pneumàtics i de tota mena de productes de goma.

La ciutat de Manresa era un actiu centre comercial que abastia una extensa comarca. Predominava el petit negoci familiar, tot i que existien empreses comercials més grans com la Casa Jorba, que atreia clients d’arreu. Aquest impuls comercial anà acompanyat d’un significatiu augment del volum de serveis de transports, tant de mercaderies com de viatgers.

Cal remarcar que la crisi econòmica nacional i internacional dels anys trenta (Gran Depressió) feu sentir el seu pes al Bages: afectà negativament la producció, provocà reduccions de la jornada laboral i un increment de l’atur que comportaren un augment de les tensions socials, i també agreujà l’endarreriment de l’economia del país respecte l’europea.