La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

Les arts plàstiques

 

El pintor manresà Evarist Basiana i Arbiell, era considerat com l’introductor de l’impressionisme, el simbolisme i el cubisme a Manresa, tenia un nombrós grup de deixebles, anomenat Penya Ara, que compartia estudi i projectes. Dintre el grup, hi havia artistes com ara Estanislau Vilajosana, Joan Vilanova, Lluís Uró o Josep Torrent.

La Penya Ara organitzava exposicions, recitals, i conferències amb l’objectiu de potenciar les manifestacions artístiques i literàries que es produïen a Manresa.

Una de les ocasions que tenien els artistes per mostrar la seva obra era l'Exposició d'Artistes Manresans i de la Comarca, que des de 1930 organitzava el Cercle Artístic. També hi havia diverses sales d’exposicions: a la llibreria Ciutat, a la Granja Costa,  l’Institut, a l’Associació de Dependents i al Grup Escolar Renaixença. 

En relació en aquest món de les arts destacaren també el galerista Josep Dalmau i Rafel i l’acció renovadora de crítics com ara els escriptors Joaquim Amat-Piniella, Josep M. Niubò i Josep Martí i Farreras.