La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

Les eleccions a Corts del 19 de novembre del 1933

 

Aquestes eleccions foren guanyades a l’Estat espanyol per les dretes. La Lliga Catalana fou la triomfadora a Catalunya. A Manresa, però, tornà a guanyar l’ERC, si bé amb un marge més estret en relació a anteriors convocatòries electorals (7.746 vots d’ERC per 6.774 de la Lliga i els carlins).

La campanya electoral havia estat molt dura, amb acusacions molts greus d’uns i altres. La ciutat s’anava dividint en dos blocs políticament enfrontats i oposats. Aquesta tendència s’accentuà encara més en les eleccions posteriors. D’una manera simplista -i, a voltes, fins i tot, demagògica-, les esquerres es consideraven defensores de la llibertat i del progrés nacional i social de Catalunya enfront “dels enemics de la República” (les dretes), mentre que aquestes, en el mateix estil, es presentaven com les garants de la propietat privada, l’ordre públic, la família i la religió.

Cal destacar que, per primer cop a casa nostra,  les dones van poder votar. Finalment s’havia arribat a un sufragi realment universal.

També s’ha d’esmentar que en aquestes eleccions el bagenc Francesc Senyal i Ferrer (d’ERC) sortí elegit com a diputat a les Corts espanyoles.