La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

Les eleccions a Corts del 28 de juny de 1931

 

Aquestes eleccions es celebraren en plena eufòria per la recent proclamació de la República, cosa que afavorí a ERC que obtingué una clara victòria electoral a Catalunya i a Manresa (4.853 vots per a l’Esquerra i 1.779 per a la Lliga). El sistema polític va quedar establert amb un bipartidisme entre Esquerra Republicana de Catalunya i la Lliga.

Els diputats electes participaren en l’elaboració de la Constitució de la República espanyola, que fou aprovada el 9 de desembre de 1931.

Tanmateix, en aquestes eleccions ja s’anticipa l’agressivitat i les desqualificacions entre els diferents partits polítics que caracteritzaran les conteses electorals posteriors. En el rerefons d’aquell moment hi havia la qüestió religiosa (les esquerres volien limitar les prerrogatives de l’Església, cosa que enfrontà la jerarquia eclesiàstica amb el nou règim republicà i, com a conseqüència, en alguns llocs d’Espanya havien estat incendiats diversos edificis religiosos), que començava a enverinar les relacions entre les dretes i les esquerres.

Com a resultat de la victòria d’ERC en aquestes eleccions, sortí elegit diputat Joan Selves i Carner, motiu pel qual hagué de deixar l’alcaldia de Manresa, que passà a mans del seu company de partit Lluís Prunés i Sató. Joan Selves s’integrà dins l’anomenada “Minoria Catalana”, que negocià l’obtenció de l’autonomia catalana a les Corts estatals. Per la seva banda, Leonci Soler i March, l’històric candidat manresà de la Lliga, no assolí aquest cop l’escó de diputat, condició que havia tingut diverses vegades durant l’època monàrquica .