La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

Les eleccions municipals del 12 d’abril del 1931. El final de la Monarquia

 

Les eleccions municipals del 12 d’abril del 1931 es convertiren en realitat en un plebiscit entre Monarquia i República, ja que el rei Alfons XIII no tenia credibilitat per dirigir una transició cap a un sistema democràtic.

A Catalunya la majoria de les organitzacions republicanes, catalanistes i d’esquerres varen coaligar-se. Esquerra Republicana de Catalunya, el partit de Francesc Macià i Lluís Companys -format tan sols un mes abans de les eleccions- triomfà de forma espectacular. La Lliga Regionalista, partit dominant fins aleshores i que molts electors identificaven amb la Monarquia, va sofrir una severa derrota.

A Manresa, la Concentració Republicana -que agrupava la majoria de grups republicans, socialistes i catalanistes progressistes- va guanyar aquelles eleccions tan transcendents. Ramon Puig i Ball, Joan Selves i Carner, Francesc Farreras i Duran, Tomàs Ramon Amat, Lluís Prunés i Sató, Francesc Marcet i Artigas i Francesc Senyal i Ferrer n'eren les figures més conegudes. El consistori quedaria format, un cop ja proclamada la República, per 15 regidors republicans, 8 de la Lliga i 5 d’altres formacions menors.

El 12 d'abril del 1931 el poble es va manifestar clarament a favor de la República, i obligà el rei Alfons XIII a marxar cap a l’exili.