La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

L'Escola del mestre Albagés

 

Un dels mestres més carismàtics i elogiats que ha gaudit Manresa ha estat, sens dubte,Josep Albagés i Ventura, conegut pel "mestre Albagés", que va exercir durant 19 anys la docència de l’ensenyament primari a la ciutat de Manresa.

Josep Albagés va néixer a Vimbodí el 1877. El 1915 per concurs de trasllat arribà a Manresa on estigué fins el 1934.

Exercí bona part d’aquest temps a l’escola ubicada a l’antic convent de Sant Domènec, on actualment hi ha l’Escola Municipal de Música, fins que l’any 1931 es va traslladar a l’ala esquerra de l'Institut per ocupar-hi dues aules i tenir cura dels cursos de Preparatòria.

El mestre Albagés introduí a la seva escola els corrents pedagògics més avançats, exercint una docència arrelada a l'entorn més immediat dels seus alumnes. Cada dia un alumne deixava constància en el “Quadern de rotació (diari de classe)” de totes les activitats que es feien a l’aula. D’altra banda, les exposicions de treballs escolars que l’Escola realitzava al final de cada curs, rebien elogis unànimes dels qui la visitaven.

L’activitat de Josep Albagés a Manresa no es limità només a la docència, sinó que també participà en nombroses entitats de caire cultural com ara el Centre Excursionista de la Comarca de Bages, l’entitat esperantista Bela Espero, els Amics de la Cultura Popular, l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana i l’Orfeó Manresà.

El 1934 va ser sol·licitat per dirigir una escola del Patronat de Cultura de Barcelona i marxà de Manresa deixant una bona petja en el camp educatiu i cultural.