La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

L'excursionisme

 

El Centre Excursionista de la Comarca del Bages (CECB), a través de la secció de Foment de l'Excursionisme, convertida en Esports de Muntanya a partir de 1933, organitzava un centenar d'excursions a l'any, a més a més d'aplecs, com el de tardor, i acampades com el Primer Campament Comarcal el 1934 al terme de Balsareny.

D’altra banda, el Centre Excursionista Montserrat, inaugurà el desembre de 1933 el xalet-refugi als Rasos de Peguera. L’obra, molt costosa, s’ubicà a 1.800 metres d’alçada i no massa lluny de les pistes d’esquí.

Cal esmentar també els Minyons de Muntanya i Estol de follets, fundat a Barcelona l’any 1927 per Josep M. Batista i Roca i introduït a Manresa per Valentí Vallès. El moviment agrupava nois i joves de 7 a 18 anys. El maig del 1933, es celebrà al bosc de l’Oller, el primer Campament de follets de Manresa.

Durant la República escaladors del CECB portaren a terme les primeres escalades a les serralades limítrofs de la comarca del Bages com ara el massís de Montserrat, considerat per molts com l’escola dels escaladors tot assolint una sèrie de pics fins aleshores verges,  i Sant Llorenç del Munt. Així mateix ampliaren el seu radi d’escalada cap al Pirineu i Pre-Pirineu.