La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

Llengua, llibres i literatura

 

Un dels objectius dels nous governants republicans a Catalunya fou la recuperació, a tots els nivells, de l’ús de la llengua catalana. La major part d’entitats polítiques, culturals, lúdiques i d’espectacles públics van catalanitzar programes, rètols i cartells. La Comissió de Cultura de l’Ajuntament impulsà la difusió de la llengua i la cultura catalanes mitjançant cursets, exposicions i conferències. A finals de l’any 1932 es constituí a Manresa un comitè procatalanització per tal de fomentar el sentiment de país a través de la llengua.

Amb l’excepció del Bienni de dretes, durant la República els governants d’esquerra de l’Ajuntament manresà van deixar d’organitzar els Jocs Florals. A partir del 1936, només es van celebrar uns Jocs Florals Infantils que van ser presidits per l’escriptor Josep M. Folch  i Torres.

A Manresa, l’any 1922 un grup d’intel·lectuals havien fundat l’entitat esperantista Bela Espero (“Bella Esperança”), la qual facilitava l’ensenyament gratuït de l’idioma. El seu president era el mestre Josep Albagés. L’any 1936, Bela Espero, presidida aleshores pel poeta Antoni Muset, organitzà a Manresa el Congrés Català Esperantista.