La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

Prunés i Sató, Lluís

 

(Manresa, 1894 - Mèxic, 1964)

De professió comerciant abans de dedicar-se plenament a la política. Es presentà en la candidatura de Concentració Republicana el 12 d’abril de 1931 i posteriorment ingressà a les files d' Esquerra Republicana de Catalunya.

Fou membre de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, del 14 d'abril de 1931. Lluís Prunés fou el cinquè tinent d'alcalde i President de la Comissió de Foment.

Va ser el segon alcalde republicà de Manresa (juliol 1931-desembre 1932) substituint a Joan Selves que fou elegit diputat a Corts.

El 16 de juliol del 1932 se li reté un homenatge  per la tasca portada a cap com a president de l'Associació del Ram d'Alimentació i com a batlle de Manresa, en un acte organitzat  pel Ram d'Alimentació i Drogueria.

El desembre del 1932 va ser nomenat Governador Civil de Girona, on va haver de fer front  a les conseqüències d'un immens aiguat que va devastar una part de les terres gironines  i, més tard, es va fer càrrec de la Comissaria d'Ordre Públic de la Generalitat a Tarragona.

El 2 de setembre del 1934 se li féu un homenatge a Girona i hi assistí el President de la Generalitat, Lluís Companys, i el president del Parlament, Joan Casanovas, entre d'altres.

Fou empresonat arran dels Fets del 6 d’Octubre de 1934. El 18 d'abril del 1935, com a conseqüència del seu estat de salut, li va ser concedida presó atenuada i va ser conduït del penal de Tarragona a casa seva. A Sant Vicenç de Castellet l’esperaven una vintena de cotxes que l'acompanyaren fins a Manresa.

El 12 de gener del 1936 es celebrà el judici pels fets ocorreguts a Tarrragona el 6 d'Octubre. Un tribunal militar condemnà a Lluís Prunés a la pena de 8 anys de presó. Aquell mateix dia ingressà a la presó Model. Cinc dies després, i gràcies a les gestions de Francesc Senyal, fou traslladat a la presó de Manresa, lloc on rebé nombroses visites de familiars, amics i coneguts.

La victòria de les esquerres a les eleccions del febrer del 1936 i la consegüent amnistia i restitució de la Generalitat i dels ajuntaments democràtics decretada pel govern canviaren radicalment la situació política i personal de Lluís Prunés. En la seva primera reunió, el 2 de març de 1936,  el govern de la Generalitat decidí reposar Lluís Prunés en el càrrec de Comissari de la Generalitat a Tarragona.

El  maig de 1936 fou nomenat Conseller d'Economia i Agricultura de la Generalitat i l'1 d'agost del 1936 conseller de Treball.

Després de la Guerra Civil va exiliar-se a Cuba i Mèxic.