La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

Riu i Dalmau, Fidel

(Sallent, 1895 - Sant Llorenç de Morunys, 1981)

Escriptor, periodista i poeta. De ben jove es traslladà a Manresa on començà a exercir de periodista i fou l’únic redactor fix d'"El Pla de Bages" del qual també en fou el director. Durant molt temps col·laborà  en el setmanari "Joventut" i a "L'Om" i a les revistes "Cenacle" i "Ciutat", que representaven l’avantguarda de la literatura i la cultura a Manresa.

Participà dels ambients culturals de la ciutat i en entitats com ara el Centre Excursionista de la Comarca del Bages que, a més de les activitats esportives, tenia unes importants seccions destinades a promoure i divulgar els coneixements científics, tècnics, artístics... Visqué a Manresa fins el 1932 que es traslladà a Barcelona.

Tot i la seva absència, es tornà a fer present en el periodisme manresà entre 1953 i 1963 que, amagant-se sota el pseudònim  de J. Armengol -ja que havia d’escriure en castellà- col·laborà a la revista “Bages”

Guanyà la Flor Natural als Jocs Florals de Barcelona el 1916 amb l’obra "De la vida al camp". Obtingué molts altres premis de poesia,

Entre les seves obres destaquen: Fruita i llaminadures líriques 1951, La Terra i el temps i Terra amorosa poemes i cançons 1921-1925.