La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

Selves i Carner, Joan

 

(Castelltallat, 1898 - Barcelona, 1934)
Advocat, periodista i polític.

Estudià dret a la Universitat de Madrid. Va ser fundador i militant  de la Joventut Nacionalista de Manresa (1916) que depenia de la Lliga.

Com a periodista col·laborava a la revista "Joventut" i més tard fou el director i co-propietari d’"El Pla de Bages", òrgan de la Lliga Regionalista.

El 1925 entrà en contacte amb Acció Catalana. Formà part del grup fundador del diari "El Dia", que es va començar a publicar el 1929 i que seria el portaveu de l’esquerra catalanista. Va ser president de l'Associació d'Amics d'El Dia.

Es casà amb Carme Baltiérrez, filla d’un industrial de tints.

Va ser cap de llista de la Concentració Republicana a les eleccions del 12 d’abril del 1931. Va ser president de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa del 14 d'abril de 1931. Va proclamar la República a Manresa i en va ser el primer alcalde (abril-juny 1931).

D’Acció Catalana, passà a Esquerra Republicana de Catalunya un cop proclamada la República. Fou diputat a les Corts Constituents (1931) i diputat al Parlament de Catalunya (1932), on fou cap de la majoria parlamentària d'ERC.

L'11 de setembre del 1932 Joan Selves fou homenatjat a la ciutat de Manresa, en un acte multitudinari, per la defensa que ell i altres parlamentaris catalans havien fet de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, que s’havia aprovat dos dies abans.

Joan Selves va ser una persona de confiança de Francesc Macià i Lluís Companys. El gener de 1933 fou nomenat Conseller d'Economia i Agricultura de la Generalitat de Catalunya.L’estiu d’aquell mateix any fou nomenat Governador General de Catalunya i Comissari d'Ordre Públic de la Generalitat de Catalunya i el gener del 1934 fou nomenat conseller de Governació de la Generalitat de Catalunya. Va morir el juny del mateix any essent conseller. El govern de la Generalitat, presidit per Lluís Companys, assistí en pes al funeral multitudinari que se celebrà a Barcelona.

Durant la Guerra Civil, el nom del municipi de Sant Mateu de Bages  va ser canviat pel de Bages d’en Selves. A Manresa un carrer i un centre cívic porten el seu nom.