La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

Serra i Húnter, Jaume

 

( Manresa 1878 – Cuernavaca, Mèxic 1943)
Filòsof, professor  i polític.

Va néixer a Manresa, fill de pare osonenc i de mare irlandesa,  però molt aviat passà a residir a Barcelona.  Estudià als jesuïtes de Barcelona i feu les llicenciatures de Filosofia i Lletres i Dret a la Universitat de Barcelona. El 1902  va fer el doctorat a Madrid.

Fou catedràtic d’institut a Almeria; catedràtic de lògica a la Universitat de Santiago de Compostela (1910), i el  1913 guanyà la càtedra d'Història de la Filosofia de la Universitat de Barcelona.

Fou un dels fundadors de la Societat Catalana de Filosofia el 1923. També fou membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans i de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

Li van encarregar la càtedra "Ramon Llull". Fou degà de la Facultat de Filosofia i Lletres(1931).

Fou elegit Rector de la Universitat de Barcelona (1931-1933), que transformà d'un centre desfasat i desconnectat de la realitat del país en una universitat catalana, moderna i progressista, oberta als corrents culturals internacionals i de gran prestigi i influència.

Va ser President del Consell de Cultura de la Generalitat, organisme assessor de la política cultural de la Generalitat.

Políticament va passar d'Acció Catalana a Esquerra Republicana de Catalunya, l'octubre del 1931. Va ser elegit Diputat al Parlament de Catalunya per la circumscripció de Barcelona-ciutat (1932). Fou el diputat més votat després del president Macià i elegit vice-president del Parlament de Catalunya.

El 1934  fou elegit regidor de l'Ajuntament de Barcelona, on assumí la cartera de Cultura.

Després de la Guerra Civil s'exilià a França, a l’Argentina  i després a Mèxic. Fou designat membre del primer òrgan de la Generalitat a l'exili: el Consell Nacional de Catalunya, presidit per Lluís Companys (1940).

Va ser Director de la "Revista de Catalunya" i autor de diverses obres didàctiques d’assaig i d'història de la filosofia i de nombrosos articles de filosofia publicats a l'Enciclopèdia Espasa, on durant vint anys tingué al seu càrrec la part de filosofia.

En una carta escrita a Joaquim Sarret i Arbós, Serra i Húnter, afirmava "el fort de la meva producció està perdut en els fons de l'Enciclopèdia Espasa: 15 anys de treball i varis milers d'articles".

Tesi de Miquel Verdaguer: Jaume Serra Hunter i la teoria de la cultura en el noucentisme