La República a Manresa
en un clic (1931-1936)

Vidal Jové, Joan Francesc

(Manresa, 1899 – ?)
Advocat, polític escriptor i dramaturg.

Escriví en alguns diaris manresans fins que s’establí a Barcelona on col·laborà en diversos mitjans de premsa, bàsicament al Mirador.

Fou secretari del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i Balears i assessor jurídic de la Cambra Oficial d'Indústria de Barcelona.

Va ser nomenat assessor jurídic per al traspàs de serveis a  la Generalitat. Una vegada realitzat el procés fou secretari general d’Ordre Públic. Milità a Esquerra Republicana de Catalunya.

Va haver-se d’exiliar a l’inici de la guerra per les amenaces rebudes per membres de la FAI. Després s’inhibí de tota acció política frustrat per l’acció de molts republicans que varen fer caure les institucions en el descrèdit.

Va viure cinc anys a França, tres dels quals a París on treballà per Campsa Gentibus.

Com a escriptor primer va conrear la poesia arribant a guanyar uns Jocs Florals. Posteriorment es passà a la dramatúrgia  i fou dues vegades finalista al premi Ignasi Iglésias de teatre.  La seva producció teatral fou molt prolífica als anys trenta. El 1934 estrenà obres com La senyoreta Oest, Mercuri i els metges i altres peces teatrals.  També va escriure el llibret de l’òpera El estudiante de Salamanca  que fou interpretada al Liceu per Hipòlit Làzaro.

Després de la guerra es dedicà sobretot a la traducció tant de l’anglès com del francès al català.  Fou el primer en traduir Tirant lo Blanc del català al castellà. També traduí al català l’Ulisses de J. Joyce. Treballà per l'editorial Edhasa traduint i venent llibres.

El 1957 fou finalista del premi Joanot Martorell.