Portada

Josep Vila Closes i el seu barri

Josep Vila Closes (Manresa, 1921 – 2005) va ser un pintor molt popular. L'any 2001 va rebre la Medalla de la Ciutat de Manresa. En aquest web volem recuperar una faceta seva poc divulgada, la del veí compromès de ple amb el “seu” barri (la barriada Saldes-Plaça de Catalunya), un barri que estimava profundament.

Repassarem algunes de les moltes pintades murals que va fer a la plaça, començant per les més reivindicatives (a l’any 1976); recordarem una exposició antològica celebrada al barri i alguns indrets que va pintar; també l’homenatge que li van tributar diferents joves artistes, dues visites seves a la llar d’infants l’Espurna, la maleta del barri que va decorar i els escrits que Víctor Feliu i Josep M. Massegú li dedicaren. També recordarem dues iniciatives de l'Associació de Veïns per recordar la seva figura, un cop ja traspassat: la recollida de signatures perquè el parc de la plaça de Catalunya portés el seu nom i la dedicació de dues plaques de cava al pintor.

De la revista del barri, “L’Esquellot”, recuperem els seus escrits, els seus dibuixos i les entrevistes que li feren. I ens podrem aturar al darrer acte que es va celebrar en record a la seva personalitat: la inauguració de l’escultura (2015), on Víctor Feliu va llegir un text que explica molt bé qui era Josep Vila Closes i per què era tan estimat.

Joaquim Aloy