Els bombardeigs franquistes
a Manresa (1938-39)

Mapes


Any 1938. Localització i número de bombardeigs realitzats per l’Aviazione Legionaria italiana des de l’illa de Mallorca, convertida en una mena de portaavions natural (Ufficio Storico dell’Aeronautica Militare. Roma).

Agost de 1939. Vies ferroviàries de Catalunya bombardejades per l’aviació franquista durant la Guerra Civil. S’observa com també s’assenyala l’Estació del Nord de Manresa. (Ufficio Storico dell’Aeronautica Militare. Roma).

Juny 1938. El Estado Mayor del Ejército del Aire situa en un mapa a tots els “aeródromos enemigos de Cataluña”. A la zona de Manresa, es poden observar els de Sallent i Santpedor, que l’exèrcit republicà va començar a construir cap al final de la guerra. Aquesta informació constitueix un bon exemple de fins a quin punt els serveis d’espionatge franquistes estaven a l’aguait del què succeïa a la rereguarda republicana. (Archivo General Militar de Ávila. Instituto de Historia y Cultura. Ministerio de Defensa).

Tot utilitzant mapes de l’empresa “Unión Eléctrica de Cataluña S.A.”, realitzat el gener del 1936, l’aviació franquista coneixia la situació d’un dels seus objectius: les centrals i estacions transformadores d’electricitat i les línies d’alta tensió. Aquesta va ser una de les causes dels bombardeigs aeris sobre Manresa. (Archivo General Militar de Ávila. Instituto de Historia y Cultura Militar. Ministerio de Defensa).